Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre arbetsvillkor viktigast för det sociala arbetet

Just nu genomförs en översyn av socialtjänstlagen och vissa av socialtjänstens uppgifter. Visions medlemmar här i Gävle kommun är involverade i arbetet och lyfter fram fem faktorer för att göra det sociala arbetet mer effektivt, jämlikt och rättssäkert. Den viktigaste faktorn är bättre arbetsvillkor – och det kan inte vänta, skriver Marie Axmark, Lisa Lindqvist och Veronica Magnusson.

Annons
Samtidigt finns det ingen tid att förlora när det gäller att förbättra arbetsvillkoren – den viktigaste faktorn av alla., skriver debattörerna.

Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att människor får det sociala stöd som de behöver. Men socialtjänstlagen skrevs för 40 år sedan. I en annan tid och för delvis andra sociala problem och behov än vad dagens samhälle står inför. Regeringen tillsatte för drygt ett år sedan en utredning med uppdraget att förbättra människors möjligheter till ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och deltagande i samhällslivet.

Det är 20 år sedan en motsvarande översyn genomfördes. Vision menar att det nu finns ett tillfälle att förbättra förutsättningarna för socialtjänsten att erbjuda människor en bra socialt välfärd. Missar vi denna chans tar det kanske 20 år innan nästa tillfälle kommer.

Vision organiserar 30 000 medlemmar och 450 olika titlar inom socialt arbete. Dessa medlemmar – i socialtjänsten, skolan och kyrkan – kan verksamheterna bäst. De är experterna som vet vad som krävs för att det sociala arbetet ska kunna utvecklas.

Vi har därför tagit initiativ till en dialog för att lyfta medlemmarnas tankar och idéer in i utredningen. Tillsammans har medlemmarna identifierat fem faktorer som är kan förbättra framtidens sociala arbete.

Det handlar om att...

...arbeta mer förebyggande

...skapa bättre förutsättningar för samverkan

...erbjuda utsatta människor tillräckligt och rätt stöd

...se över ansvar och roller kring beslutsfattande

...erbjuda personalen goda arbetsvillkor

Nyligen blev det klart att utredningen förlängs med ett och ett halvt år och ska lämna sina förslag först 2020. Därmed finns det ännu mer tid att utforma bra förslag och att verkligen lyssna till experterna.

Samtidigt finns det ingen tid att förlora när det gäller att förbättra arbetsvillkoren – den viktigaste faktorn av alla. Detta arbete ligger helt i våra lokala arbetsgivares händer och här finns ingen anledning att vänta en enda dag.

Här i Gävle kommun måste satsningarna fortsätta för att minska stressen och skapa en rimligare arbetsbelastning. Det sker genom en tillräcklig bemanning, en god introduktion för nyanställda och genom att chefer får tid att leda. Så blir framtidens sociala arbete ännu bättre.

Marie Axmark

integrationsvägledare, Gävle

Lisa Lindqvist

biståndshandläggare, Gävle

Veronica Magnusson

förbundsordförande Vision

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons