Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befria oss från Hälsingland

Annons

Centern ser till att hälsingarna får behålla sina hälsocentraler av politiska skäl, medan vår i Österfärnebo lades ner, skriver Sören Hedlund

Kenneth Nilshem, gruppledare för Centerpartiet i landstingsfullmäktige, påstår i en debattartikel i GD förra lördagen att det är deras förtjänst att landstinget är bättre.

Hur ska jag kunna tro det när centerpartiet gör tvärtom? Ofta och nära, sällan och samlat (i stället för att skriva långt bort) är ledorden.

För Österfärnebos del blev det långt bort sedan Centerpartiets Hannah-Karin Linck höll i skaftet när yxan gick den 16 december 2009. Sedan dess får vi åka till Hedesunda 2,5 mil bort. Förstås ett tuppfjät om vi jämför med Vittangi eller Pajala kommuner. Det skulle inte gjort något om det funnits en fungerande bussförbindelse.

När jag kontaktade samme Kenneth Nilshem i hans egenskap av ordförande i landstingets TRU-nämnd kunde han enkelt hänvisa till att kommunerna sköter lokaltrafiken och landstinget länstrafiken.

Decentralisering?

Att hoppas på nyordningen från 2012 då regionalparlamentet ska sköta all busstrafik är nog ändå att hoppas för mycket, för det är samma tanter och farbröder som förut som ska bestämma hur mycket eller litet de ska gå allmogen till mötes.

Jag måste tyvärr eftersom inget händer med sjukvårdsfrågan i Österfärnebo upprepa att i landstingsstyrelsens protokoll från den 21 november 2009 står beslutat att Österfärnebo hälsocentral ska flyttas till Hedesunda (verkställt omgående nyåret 2010), Friggesunds hälsocentral flyttas till Delsbo, fortfarande inte verkställt!!

Svante Lönnbark utsågs att tillse att allt ordnades enligt beslutet. Nog vore det önskvärt att Svante Lönnbark svarade oss varför hälsingarna får behålla det som man brutalt tagit ifrån oss. Det får väl kallas antidecentralisering.

Som alla kan se sitter fasadskylten kvar på huset i Österfärnebo. Jag talade i telefon med primärvårdschefen Berit Fredriksson, som lovade att snarast ta ner skylten. Det är ett år sedan nu.

Då sade hon något intressant när jag frågade henne varför hälsingarna får behålla hälsocentralen i Friggesund. Det är av politiska skäl blev svaret. Min uppfattning är att det varit alltför många sådana tillfällen genom åren.

Befria oss från Hälsingland och ge oss hälsocentralen tillbaka!

Centerpartiets dröm om decentralisering är rent struntprat!

Sören Hedlund

Österfärnebo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons