Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket ska ha fortsatt stor betydelse

Det nya biblioteket ska spela en central roll i det kulturstråk som i framtiden kommer att växa fram längs Gavleåns södra sida, skriver Lars-Göran Ståhl, S, i en replik på bibliotekschefen Conny Perssons debattartikel

Annons

Den 10 oktober publicerades en debattartikel skriven av chefen för Stadsbiblioteket Gefle vapen, Conny Persson.

Artikeln inleddes med en beskrivning av det före detta socialdemokratiska kommunalrådet Ture Edboms syn på biblioteket och det stora värde Ture Edbom tillmätte biblioteket. De tankar Ture gav uttryck för om bibliotekets roll i det demokratiska samhället står vi socialdemokrater fortfarande för. 

I Gävle kommun har vi idag ett väl fungerande folkbibliotekssystem, Stadsbiblioteket Gefle Vapen, nio stycken biblioteksfilialer och ett musikbibliotek som tillsammans har ett kommunalt anslag på 40,5 miljoner kronor för 2011. 

Som framgår av debattartikeln minskar de traditionella bibliotekslånen genom den digitala tekniken och mycket av kunskapsinhämtningen och informationsförsörjningen sker idag via datorn. Här ligger Gävle kommun långt framme. På ett nytt sätt, och som ett komplement till den traditionella utlåningen, kan kommuninvånarna idag komma åt delar av bibliotekens utbud digitalt, via den mediejukebox som finns placerad på järnvägsstation i Gävle sedan i början av september och som är den första i sitt slag i Sverige.

Som förtroendevald är jag mycket väl medveten om att huvudbiblioteket besöks av cirka 500 000 besökare under ett år vilket gör biblioteket till en av de mest besökta institutionerna i kommunen. Förutom utlåningen utgör biblioteken en mycket viktig mötesplats för alla kommuninvånare. Vårt bibliotek är tillsammans med Sandvikens, de enda som har öppet varje dag under året, här hittar du EU-informationen, konsumentvägledningen, IT-torget, filmbiblioteket, mm.

I min vision kommer biblioteket fortsatt att ha en stor betydelse. Det nya biblioteket skall enligt min uppfattning spela en mycket central roll i det kulturstråk som i framtiden kommer att växa fram längs Gavleåns södra sida från länsmuseet och upp mot slottet som en del i en större helhet. En helhet som jag tror kommer att bli en viktig plats i Gävlebornas hjärta och vardag.

Bibliotekens verksamhet genomgår förändringar, men deras uppgift blir i framtiden inte mindre viktig.

Lars-Göran Ståhl, S

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons