Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billig kärnkraft – en myt

Kärnkraftsägarna är bara skadeståndsansvariga till en bråkdel av vad saneringen efter en kärnkrafts­olycka kostar – resten måste skattebetalarna stå för, skriver Per-Olof Erickson.

Annons

Moderaterna Lars Beckman och Riitta-Lisa Björk målar en mörk bild angående en kärnkraftsavveckling, i två debattartiklar i GD.

En kärnkraftsavveckling skulle enligt debattörerna leda till kostnadsökningar på flera miljarder årligen i Gävleborg och drabba exportindustrin, kvinnor som arbetar inom den offentliga sektorn och – hör och häpna – göra Stockholm strömlöst.

Denna framtidsoro är inte befogad. Naturskyddsföreningen släppte i början av juni en rapport som visar hur Sverige med satsningar på energieffektiviseringar och förnybara energikällor kan nå ett 100 procent förnybart elsystem till 2030. Detta utan de konsekvenser som de båda moderaterna lyfter fram.

Mycket talar för att kärnkraften bör avvecklas. Den bär inte sina egna kostnader. Det gäller både avfallshanteringen och kostnaden vid eventuella olyckor.

I Sverige är kärnreaktorägare i dag bara skadeståndsansvariga upp till 12 miljarder kronor, en bråkdel av vad saneringen efter en kärnkraftsolycka kostar. Exempelvis har kostnaderna för olyckan i Fukushima beräknats uppgå till över 1 000 miljarder kronor. Går reaktorerna som de ska är det privata bolag som kammar hem vinsten, men vid en olycka är det staten (skattebetalarna) som måste betala.

Den svenska regeringen har flertalet gånger sagt att kärnkraften inte ska subventioneras men hur är det i verkligheten?

Nyligen skulle en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten, Kärnavfallsfonden och Riksgälden om kostnaderna för kärnfallet ha publicerats. Rapporten skulle visa att kärnavfallsfonden saknar 30-40 miljarder kronor men samma dag som publiceringen skulle ske beslutade regeringen att skjuta offentliggörandet ett år i framtiden. Mycket anmärkningsvärt!

Att täcka upp för de pengar som saknas skulle innebära att kärnkraftbolagen skulle betala 6 öre per kilowattimme i stället för dagens 2 öre per kilowatttimme.

Att kärnkraften är billig är en myt och regeringen vågar tydligen inte visa resultat som visar vilka kostnader kärnkraften borde ha.

Sanningen skulle antagligen leda till att ingen skulle våga investera i kärnkraft eller till att regeringen tvingades erkänna att den subventioner kärnkraft.

Per-Olof Erickson

Ordförande

Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons