Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blå dunster från Tobé

Varför vägrar Hillevi Engström och Tomas Tobé att följa riksdagens beslut om att stoppa inflödet i Fas 3, frågar Raimo Pärssinen, S?

Annons

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) och Tomas Tobé (M) slår sig för bröstet och skriver i en debattartikel i GD den 17/1 att regeringen har prioriterat reformer som ger jobb och minskar arbetslösheten.

Det kallar jag för att slå blå dunster i ögonen på svenska folket eller rent av struntprat!

Låt oss se på verkligheten bortom politisk retorik. Dagens Nyheter lät göra en utvärdering av regeringens åtgärder för att minska arbetslösheten som redovisades den 3 januari i år.

Resultatet är uselt!

– Effekten av jobbskatteavdraget är osäkert. Regeringens flaggskepp som inte går att bevisas.

– Effekten av sänkt restaurangmoms är osäker. Antalet anställda inom branschen har stadigt ökat sedan 2002!

– Effekten av höjda A-kasseavgifter blev ett fullständigt fiasko.

– Sänkta arbetsgivaravgifter för unga visar ingen mätbar effekt!

– Jobbgarantin för unga gav inga effekter alls

– Jobb- och utvecklingsgarantin gav svag effekt

– Kulturarvslyftet blev ett fullständigt fiasko.

– Jobbcoacher har en svag effekt på arbetslösheten

– RUT-avdraget har däremot lett till fler jobb

– Nystartsjobben har haft en god effekt. Men regeringens forskningsinstitut IFAU skriver att 63 procent hade fått jobb även utan nystartsjobbsubventioneringen!

Om regeringen hade lyssnat på oss socialdemokrater så hade vi kunnat stärka skolan med fem miljarder kronor och fått mindre antal elever i klasserna, fler lärare och högre kvalitet i undervisningen, vilket framför allt gett många nya jobb där det verkligen behövs. Trots att så många utvärderingar pekar på att våra barn får en sämre undervisning, det vill säga sämre resultat än i omvärlden så valde regeringen att sänka krogmomsen. Fem miljarder kronor räcker till mer än 10 000 nya jobb inom skola, vård och omsorg.

Nu finns det mer än 34 000 personer som är inskrivna i det förhatliga Fas 3. Prognosen för året är att antalet ökar stadigt. Varför vägrar Hillevi Engström och Tomas Tobé att följa riksdagens beslut om att stoppa inflödet i Fas 3 och se till att de arbetslösa får en riktig möjlighet till utbildning som ökar chanserna att ta de nya jobben?

Regeringen har prövat alla sina idéer för fler jobb. Resultatet förskräcker. Nu krävs det nya idéer och ny politik. Men för att det ska bli möjligt måste man ödmjukt se verkligheten.

Kan Hillevi Engström det?

Raimo Pärssinen, S

Ledamot i riksdagens

arbetsmarknadsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons