Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostäder på Philipsontomten,en vinn-vinn-situation

Det skriks efter nya lägenheter i centrala Gävle, skriver Barbro Sollbe, Folkpartiet

Annons

Äntligen – kanske – tar Gävle kommun tag i möjligheten att använda den så kallade Philipson-tomten till bostäder. Det handlar om ett stycke ödemark vid Södra Skeppsbron, i den centrumnära delen av Brynäs. 180 lägenheter skulle kunna rymmas där, enligt en artikel i Gefle Dagblad 9 januari.

Under mina nästan 20 arbetsår i dåvarande Statens institut för byggnadsforskning (SIB) hade vi denna tomt ”i ryggen”, mellan oss och Gavleån. (Institutet är nedlagt sedan länge, men byggnaden står kvar och används av Engelska skolan.) På tomten hade då funnits en industri, vars höga skorsten stod kvar till kanske tidigt 1980-tal.

Vi såg från våra fönster på jobbet när fabriksskorstenen föll i en väl genomförd rivning; det var en mäktig syn.

Så fanns där under några år en bensinmack och ett eller annat småföretag. Och senare bara grus och gräs och några björkar.

I Gävle skriks det efter nya lägenheter i centrum, och omtyckta grönplättar i befintlig bebyggelse hotas, exempelvis på Söder. Ingen granne kommer att protestera om nya bostäder tillkommer på Philipson-tomten, för där finns inga grannar.

Och 120 hushåll får det de hett önskar, en bostad nära stadskärnan – dessutom i många fall med sjöutsikt. En vinn-vinn-situation!

Barbro Sollbe

Folkpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons