Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadspolitiken är en viktig valfråga

Bristen på bostäder, framför allt hyresrätter och höga hyror är en klassfråga, då det till största delen drabbar de som har låga inkomster. Allas rätt till en god bostad till en rimlig kostnad, liksom rättvisa villkor mellan de olika boendeformerna borde ha en större plats i valdebatten, skriver Owe Hellberg, V.

Annons
Gavlegårdarnas hyresgäster har rätt till inflytande över den egna lägenheten, bostadsområdet och bostadsbolaget generellt, skriver Owe Hellberg

De som bor i ägt boende har räntesubventioner, ROT-avdrag och lägre fastighetsskatt. Det har ökat skillnaderna i disponibel inkomst mellan de som äger sitt boende och de som bor i hyresrätt.

Vänsterpartiet vill se långsiktiga förändringar i skattesystemet för en ökad rättvisa mellan de olika boendeformerna. Hyran för en nybyggd hyresrätt är 3 000 kr dyrare per månad än en motsvarande bostadsrätt. På kort sikt bör det investeringsstöd som finns för nyproduktion behållas, få en större omfattning än idag och taket för hur hög hyran får vara bör sänkas. Fastighetskatten för de som har villor i mångmiljonklassen bör höjas.

Stora delar av hyreshusbeståndet har ett omfattande renoveringsbehov. Fastighetsägarna har stor rätt att själva få bestämma hur renoveringarna ska utföras. Det kan leda till stora hyreshöjningar. Hyresgästernas ställning vid renovering måste stärkas så att de får större rätt att själva bestämma över renoveringarna, kunna välja enklare och billigare lösningar för att hålla nere hyrorna. Hyreslagen måste reformeras utifrån ett hyresgästperspektiv.

Den bästa garantin för att generellt hålla hyrorna i schack är att slå vakt om hyresförhandlingssystemet. Det ifrågasätts av alliansen och Sverigedemokraterna som vill se förändringar där fastighetsägarna i högre grad kan sätta egna hyror.

Närmare en tredjedel av Gävleborna är hyresgäster hos AB Gavlegårdarna. Bolagets uppgift är i första hand att främja bostadsförsörjningen i enlighet med lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag. I praktiken är det dock marknadsvärdet som styr, vilket ger mindre utrymme för underhåll och större krav på hyreshöjningar.

Nyproduktionen utgår från avkastningskrav som varierar beroende på i vilket område det byggs. Det får till följd att en nyproducerad lägenhet med samma produktionskostnad är betydligt dyrare i Hemsta och ännu dyrare i Valbo och Sätra jämfört med en lägenhet i centrum. Det måste ändras så att hyrorna motsvarar hyresgästernas värderingar och att fler kan efterfråga det som byggs.

Gävle kommun tar ut 16 miljoner kr årligen av bostadsbolagets vinst, vilket motsvarar en hyreshöjning med cirka 1 200 kr per år för varje hyresgäst. Gavlegårdarnas hyresgäster har rätt att bo i trygga bostadsområden och åtgärder som behöver vidtas bör ske i samförstånd med bostadsbolaget, hyresgästerna och kommunen.

Det är inte vaktbolag som behöver anlitas, det är insatser för att möta sociala behov och åtgärder för en bättre integration, som är nyckeln till trygghet och utveckling i bostadsområdena. För att förverkliga detta, bör vinstuttaget slopas och pengarna stanna i bolaget.

Gavlegårdarnas hyresgäster har rätt till inflytande över den egna lägenheten, bostadsområdet och bostadsbolaget generellt. När det gäller de privata hyresvärdarna finns inte motsvarande rättigheter, något som måste ändras i befintlig lagstiftning.

Som vänsterpartist kommer jag att sätta hyresgästernas villkor högt på listan i mitt politiska arbete. Mitt engagemang i Hyresgästföreningen stärker möjligheten att påverka bostadspolitiken lokalt. Allas rätt till en bostad till en rimlig kostnad i ett tryggt och säkert bostadsområde är en självklarhet för mig.

Owe Hellberg, V

kandidat till kommunfullmäktige i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons