Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra att utvärdera skolans kommunalisering

På 1990-talet överfördes ansvaret för skolan från staten till kommunerna. Var det bra eller dåligt? frågar sig Per-Åke Fredriksson, FP

Annons

Den 23 augusti meddelade utbildningsminister Jan Björklund (FP) att det skulle tillsättas en utredning för att klarlägga kommunaliseringens effekter för skolan. Det vill säga konsekvenserna av att staten i början på 1990-talet lämnade över ansvaret för skolan till kommunerna.

Utredningen ska särskilt titta på hur kommunaliseringen har påverkat elevernas studieresultat, läraryrkets status, lärarnas och rektorernas arbetsuppgifter samt likvärdigheten i skolsystemet. Den ska vara klar i början av 2014.

Kommunaliseringens effekter har diskuterats länge och utbildningsministern vill gå till botten med vilken betydelse huvudmannaskapet har haft. Utredningen ska inte föreslå några förändringar av dagens system men det finns ingen anledning att inte agera på det resultat som utredningen kommer fram till.

Den uppfattningen har dock inte alla. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) lät samma dag som utbildningsministern meddelande tillsättandet av en utredning om kommunaliseringens konsekvenser, att man hoppas denna utredning ska sätta punkt i diskussionen om huvudmannaskapet för skolan.

SKL menar att man inte ska ödsla tid och resurser på huvudmannaskapsfrågan utan att fokus ska vara på andra problem med skolan. Att SKL har denna ståndpunkt beror på att flera partier i SKL:s ledning (partier som både finns i regeringen och i oppositionen) har denna ståndpunkt.

Det är dock en märklig inställning. Vad händer om utredaren kommer fram till att kommunaliseringen har varit förödande för svensk skola och dagens huvudmannaskap försvårar möjligheterna att lyfta skolan? Ska man då inte ta tag i problemet? Eller ska man nöja sig med att konstatera att svensk skolpolitik slog in på fel väg i början av 1990-talet och så fortsätter man på samma väg även i framtiden?

Oavsett vad utredningen om kommunaliseringen av skolan kommer framtill så måste alla partier förhålla sig till detta. Elever, föräldrar och lärare har rätt att kräva av partierna att de reagerar på utredningens resultat.

Per-Åke Fredriksson

Oppositionsråd

Folkpartiet i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons