Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra för högskolan med Uppsalaregion

Annons

För högskolans del behöver samverkan med Uppsala universitet förtydligas och intensifieras, skriver Lars Torsten Eriksson

Det är bra att Gävles politiker ger ett entydigt besked om i vilken region man vill möta framtiden – i Uppsalaregionen.

För att detta ska förverkligas bör man få aktiv uppbackning från dem som svarar för utveckling av kommunikationer, sjukvård och utbildning.

När regeringen tillträdde för cirka 10 år sedan, pekade man ut en ny färdriktning för den högre utbildningen: kvantitet byttes ut mot kvalitet. I årets budgetproposition tar man ytterligare ett steg i den riktningen genom att stärka en del lärosäten på bekostnad av andra.

I flera andra länder sker samma kraftsamling. Efter misslyckandet med att omvandla högskolan i Gävle (HiG) till universitet, återstår möjligheten att stärka högskolan genom samverkan. Frågan är bara med vem och i vilka former?

Möjligheten till högre utbildning ska ges till alla som vill och har förmåga att tillgodogöra sig den. Men ungdomskullarna blir nu mindre, nya studieavgifter påverkar efterfrågan negativt och Internet gör raskt utbildning oberoende av studieort. De motiv som låg till grund för etablering av en högskola i Gävle 1977 förlorar snabbt sin bärkraft.

Högskolan följer delvis samma logik i sin utveckling som andra organisationer: man blir alltmer specialiserad och får samtidigt möjlighet att erbjuda dessa fördjupade kunskaper och färdigheter internationellt. Men för att kunna hävda sig i denna vikingafärd behöver man ha ett starkt varumärke.

Endast en handfull svenska lärosäten finner sina varumärken på internationella rankinglistor. Uppsala universitet (UU) är ett av dessa varumärken. Högskolan i Gävle kan erbjuda väsentliga resurser som förstärker detta. HiGs forskningsbaserade profiler (Byggd miljö och Hälsofrämjande arbetsliv) kompletterar UU väl.

Nyligen överfördes också delar av Gävles byggforskning till UU. HiG ligger långt framme när det gäller användning av informationsteknologi i utbildning och dagligen finns en gräsrotssamverkan mellan lärosätenas lärare.

För högskolans del behöver samverkan med Uppsala universitet förtydligas och intensifieras.

Gävles politiker är värda ett gensvar på sitt initiativ.

Lars Torsten Eriksson

Professor i Gävle och gästprofessor i Uppsala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons