Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra för Ockelbos äldre

Annons

Äldres rätt till självbestämmande är en röd tråd i FP:s äldrepolitik, skriver Stig Mörtman, Ockelbo

Alla människor är olika, också när vi blir äldre. FP delar inte den kollektivistiska synen på äldre som innebär att äldre förutsätts tycka och tänka lika och ha samma behov.

Varje människa ska bli bemött utifrån den hon eller han är, och inte utifrån födelseår. Ingen vet bättre än den enskilde människan själv hur hon eller han vill ha det. Det är därför som självbestämmande och valfrihet är så viktigt.

Det är dags att förändra synen på äldre. Vi måste därför bli bättre att lyssna på de äldre själva.

I Socialstyrelsens stora brukarundersökning om äldreomsorgen är de äldre i Ockelbo och deras anhöriga generellt sett ganska nöjda med äldreomsorgens kvalitet. Men det finns områden där bilden avviker.

Genom en omsorgsgaranti garanteras, de som är i behov av hemtjänst och de som bor i boende, vård och omsorg i en viss mängd och kvalitet inom fastställda ramar. Garantin ska vara en hjälp att uppnå mål och ge trygghet inom hemtjänst och särskilt boende.

Exempel på vad som kan vara innehållet i en omsorgsgaranti är rätten att vistas ute regelbundet, rätten till god och näringsriktig kost, rätten att duscha regelbundet.

Den vårdgivare, kommunen eller fristående, som försummar eller misslyckas med något som ingår i omsorgsgarantin ska bli skyldiga att betala tillbaka avgifter som tagits ut.

Det är en effektiv metod att sätta ljuset på sådant som inte fungerar bra. Garantierna ger också en tydlighet i vad kommunens tjänster ska innehålla och blir därmed en trygghet för vårdtagarna. Det innebär också att kommunen har möjlighet att slippa orealistiska förväntningar som alltid leder till missnöje.

Genom en kombination av ökad valfrihet, kvalitetsgarantier från äldreomsorgen och en omsorgsgaranti kan äldreomsorgen i Ockelbo kommun utvecklas till en verksamhet som mer inriktar sig till den enskildes behov och förutsättningar samt förbättrar personalens situation. Det blir en äldreomsorg för framtiden!

Stig Mörtman

Folkpartiet, Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons