Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra vargar, inte många

En hållbar rovdjurspolitik bygger på kvalitet – inte kvantitet, skriver Centern.

Annons

Debatten om den svenska vargstammen fokuserar felaktigt på kvantitet snarare än kvalitet.

Ett stort antal svenska och norska forskare, allt från genetiker till art- och naturvårdsexperter, har inom ramen för projektet Skandulv kommit fram till att det finns två vägar att gå.

I det ena alternativet begränsas vargstammen till 380 vargar med nytt inflöde av vargar vartannat år.

I alternativ två – som vi i Centerpartiet förespråkar – uppnås en högre genetisk variation mellan vargarna redan vid 180 enskilda djur. Det förutsätter att nya vargar tillförs populationen antingen via naturlig invandring eller utplacering av djurparksvalpar i det vilda.

Vår bedömning är att antalet vargar på vissa geografiska ytor i landet är för hög. I vargtäta områden på landsbygden upplever många obehag och otrygghet till följd av att man bor så pass nära inpå vargen.

Centerpartiet menar att en mindre vargstam med aktivare arbete för utplacering av djur förbättrar möjligheterna till en jämn fördelning av vargar över landet. Vi anser att det finns stora vinster i att mer aktivt kunna påverka koncentrationen av varg samtidigt som man uppnår en högre genetisk status.

Centerpartiet föreslår därför att regeringen arbetar för en gynnsam bevarandestatus om 180 vargar med bättre genetisk variation och populationsbegränsande jakt redan i vinter. Vi anser att Sverige nu gjort det som EU-kommissionen efterfrågat och därmed ska återfå kontrollen över vår rovdjurspolitik.

Marit Rempling

Anders W Jonsson

Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons