Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande objektivitet om Gaza

Få vågar dra ut den logiska linjen mellan nazisterna och Hamas, vars mål i allt väsentligt sammanfaller med nazisternas, nämligen att alla judar ska utplånas, skriver Bengt-Ove Andersson, Samfundet Sverige-Israel

Annons

För sjuttio år sedan hade Andra världskriget pågått i två år. Hitler terrorbombade London och andra engelska städer – och som svar bombades tyska städer.

Det hade inte varit svårt för en tysk propagandafilmare att skapa upprörande dokumentärer om lidandet de allierades bomber orsakade oskyldiga tyskar. Men inga sådana filmer gjordes och om det skett så hade de genast betraktats som en absurditet och propaganda från en brutal våldsregim, eftersom alla vet vad nazismen stod för.

Så mycket märkligare att en lika osmaklig propagandafilm, Tears of Gaza, visas i Sveriges public servicekanal. Många europeiska länder valde att inte visa filmen just på grund av sin starkt partiska och osakliga karaktär. I filmen ges ingen som helst förklaring till att Israel tog till vapen mot Gaza. Inget sägs om de tusen och åter tusen raketer som skickats över gränsen mot civila israeliska städer – tusen och åter tusen krigshandlingar.

Inte heller sägs ett ord om hur Hamas satt i system att placera ut avskjutningsramper och raketlager i skolor, sjukhus och liknande byggnader. Man använder civilbefolkningen som levande sköldar och avfyrar raket efter raket. Man vet ju att till slut måste Israel slå ut ramperna, och då kommer även oskyldiga till skada, varefter sanningen om de grymma israelerna kan kablas ut till omvärlden av massmedier.

Inget sägs heller om hur Israels armé gjorde mer än någon annan armé för att undvika civila offer; man släppte ner flygblad och till och med ringde upp boende i hus som måste beskjutas.

Få vågar dra ut den logiska linjen mellan nazisterna och Hamas, vars mål i allt väsentligt sammanfaller med nazisternas, nämligen att alla judar ska utplånas. Skillnaden är att medan nazisterna åberopade rasrenhet med mera så är dödandet av alla judar för Hamas en religiös plikt, inskriven i deras program svart på vitt.

Palestinaarabernas andlige muslimske ledare, stormuftin Haj Amin al-Husseini, uppehöll sig hos Hitler i Berlin under kriget och planerade egna förintelseläger i Palestinamandatet, vilket han också säkert hade förverkligat om tyskarna vunnit kriget.

Mellan nazisterna och Hamas skiljer alltså mycket litet ifråga om deras planer för judarna. Naturligtvis får de som ser Tears of Gaza inte veta ett dyft av allt detta. Filmen är ett propagandaverk regisserat av Hamas. Att den sänds i licensfinansierad svensk public service-tv är ett hån mot SVT:s högtflygande programförklaring om objektivitet och opartiskhet.

Bengt-Ove Andersson

Generalsekreterare i Samfundet Sverige-Israel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons