Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern bör lämna samarbetet

Kan vi i Centerpartiet inte få genomslag för vår politik i landstinget – och det kan aldrig vara att prioritera vindkraft före sjukvård – så bör vi lämna landstingsledningen och i stället arbeta för en ny majoritet tillsammans med alliansen, skriver Marina Alfredsson-Bror, Centerpartiet i Gävle.

Annons

Jag och många med mig i Gävleborg är djupt orolig över den bristfälliga vården på Gävle sjukhus och andra delar av landstinget Gävleborg.

Personer som är svårt sjuka ska kunna lita på att de får rätt vård i rätt tid. Att känna trygghet och lägga sitt liv i någons händer i tron att man blir botad eller lindrad är inte för mycket begärt, kan man tycka när man är på ett sjukhus.

Jag har kontakt med många människor som befinner sig i en utsatt situation och de berättelser man får höra från dem gör att man nästan ligger sömnlös om natten. Det finns exempel i min omedelbara närhet på personer som har blivit hemskickade med svåra smärtor och där orsaken till smärtan visade sig vara en mycket allvarlig och livshotande sjukdom.

Det finns ett vid här laget välkänt ord – besparingar – som förknippas med landstinget, i varje fall när det gäller drift och sjukvård. Samtidigt som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet satsar landstingspengar på att investera i riskfyllda vindkraftverk.

Man tror sig kunna tjäna en hacka på dem men sanningen är den att luften har gått ut ur hela vindkraftsbranschen och de arbetstillfällen som skapas ligger i Kalmar. Allt medan personalen på vårdavdelningarna får springa ännu fortare och känna sig ännu mer otillräcklig på grund av stress.

Risken är stor att personalen gör felbedömningar som får väldigt stora konsekvenser för patienten. Det är inte den enskilda medarbetarens fel utan helt och hållet landstingsledningens som enligt min personliga uppfattning prioriterar fel i budgeten. Jag vet också att många centerpartister i Gävle känner på samma sätt som jag själv.

Jag blir riktigt orolig när fokus har flyttats från att sträva efter att ge svårt sjuka den vård man har rätt till och i stället investerar dyrbara skattemedel i vindkraftverk i Kalmar. Att man inte stannar upp och frågar sig själv, gör vi rätt saker?

Är mitt eget parti i landstinget för fegt för att säga emot Socialdemokraterna eller kan det vara gott att frottera sig i majoriteten?

Jag hoppas att inte ledande centerpartister ser sitt personliga uppdrag som en egen karriärväg utan att man arbetar för centerpartiets bästa.

Jag är själv verksam för Centerpartiet i Gävle kommun. Jag gick med i Centerpartiet för att arbeta för den lilla människan – federalismen – Köksbordsdemokrati.

Att arbeta för att människor ska få bestämma över sitt egna liv betyder väldigt mycket för mig. Det betyder ännu mer för mig att sjuka personer som lägger sina liv i vårdpersonalens händer ska veta att de får den absoluta bästa vården. Att vårdpersonalen har en rimlig arbetsbelastning så att man säkerställer vården är ett absolut vilkor!

Kan vi i Centerpartiet inte få genomslag för Centerpartiets politik – och det kan aldrig vara att prioritera byggnader av vindkraft före sjukvård – så bör vi lämna landstingsledningen och i stället arbeta för en ny majoritet tillsammans med alliansen i Gävleborg.

Marina Alfredsson-Bror, Kommunfullmäktige ledamot Gävle (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons