Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerns och Folkpartiets pladder

De har inte en aning om hur den svenska arbetsmarknaden verkligen ser ut, skriver Lars Lundberg från Byggnads GävleDala.

Annons

Det faktum att Sverige ligger på en tragisk toppplacering inom EU när det gäller ungdomsarbetslösheten ger den sittande alliansregeringen ingen ro. En ungdomsarbetslöshet runt 30 procent är svår att prata bort. Man måste göra något. Inte minst med tanke på att den så kallade arbetslinjen visat sig vara inget annat än politiskt pladder, vars yttersta konsekvens är Fas 3.

För att bekämpa ungdomsarbetslösheten bestämde sig därför regeringen att bedriva politiken baklänges. Det gjorde man när man bestämde sig för att sänka arbetsgivaravgifterna för ungdom, genom denna åtgärd skapade man arbetsplatser för ungdomar som redan fanns. Man gav McDonald’s en skattelättnad på 150 miljoner kronor för att skapa arbetstillfällen som redan fanns.

Skulle regeringsledamöterna få för sig att undersöka hur det ser ut i verkligheten kunde man besöka en McDonald’s-restaurang och räkna hur många i personalen som är i 50-75-årsåldern. När så verkligheten visat att det inte blir fler jobb för ungdomen genom att satsa på jobb som redan finns och därför inte kan påverka ungdomsarbetslösheten sätter sig därför partistrategerna inom Folkpartiet och Centerpartiet sig ner för att formulera nya krav.

Den här gången har man kommit på att ungdomsarbetslösheten bäst kan bekämpas genom att ungdomarnas löner sänks rejält och att man inför ett lärlingssystem, där ungdomar mot låg lön kan ges tillfälle att lära sig ett yrke direkt på en arbetsplats och under ledning av en erfaren och kunnig arbetskamrat.

Det här presenterar man som något nytt och nästan revolutionerande. Tyvärr så måste vi konstatera att även det bara är innehållslöst pladder och vittnar om att strategerna inom Centerpartiet och Folkpartiet inte har en aning om hur den svenska arbetsmarknaden ser ut på riktigt.

Det vet däremot vi som tillhör byggnadsarbetarnas fackförening Byggnads. Vi vet att det i Sverige under de mer än de senaste 100 åren funnits ett lärlingssystem inom vårt yrkesområde, ett system som är verksamt även i dag.

Lärlingssystemet innebär att lärlingar anställs av företag mot en mycket låg ingångslön för att under flera års tid lära sig yrket från grunden och en utbildning som slutar med att lärlingen efter avslutad lärlingsperiod tilldelas det eftertraktade yrkesbeviset som visar att han/hon har blivit en kompetent yrkesarbetare.

Enligt Centerpartiet och Folkpartiets allmänna pladder skulle någon ungdomsarbetslöshet inte finnas inom vår bransch då vi har ett lärlingssystem.

Till skillnad mot regeringens pladdermakare tar vi reda på hur det ser ut i verkligheten och ställer därför frågan till Arbetsförmedlingen. Finns det några arbetslösa bygglärlingar? Ja svarar Arbetsförmedlingen, i december månad 2011 fanns det på Arbetsförmedlingen 3 086 lärlingar anmälda som arbetslösa. Av dessa var 2200 under 24 år.

Det är regeringen som är ansvarig för den totala arbetslösheten och det är också därför som det är regeringen som är ansvarig för att den avskaffas något som regeringen varken vill eller kan åstadkomma. Brist på objekt för att minska och på sikt avskaffa arbetslösheten saknas som bekant inte.

För oss som bor och verkar i Gästrikland kan vi som hastigast bland mängder med förslag nämna den totalhavererade järnvägen som även den byggs ut baklänges. Eller vad skall man kalla det faktum att tåg skall ersättas med buss därför att tågen inte får plats på spåret.

Centern och Folkpartiet har nu möjlighet att visa att man menar allvar med kravet om att avskaffa LAS och andra lagar och avtal som styr arbetsmarknaden, inte minst genom att arbetsgivaren fritt skall kunna avskeda de han anser vara inkompetent personal, genom att själva på grund av uppenbar inkompetens begära regeringens avgång.

Lars Lundberg

Byggnads GävleDala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons