Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cloetta gömmer sig bakom Loreen

/

Annons

Artisten Loreen, vinnaren av Eurovision 2012, har blivit tilldelad Läkerols kulturpris. I och med detta följer ett meddelande från föreningen Läkerolarbetarnas vänner med säte i Gävle.

För en tid sedan delade Läkerol ut sitt kulturpris till Eurovision Song Contest-vinnaren Loreen och vi är så klart inte sena att gratulera till vinsten.

I år utdelas priset med motiveringen att hon använt sin talang för att uppmärksamma mänskliga rättigheter. Detta sker dock samtidigt som Cloetta, ägarna till Läkerol, väljer att sätta sina arbetare på bar backe genom att stänga ner fabrikerna i Gävle, Alingsås och finska Aura. Produktionen flyttas delvis till Slovakien, ett land med betydligt lägre löner och sämre villkor för arbetarna.

Vi menar att det är dubbelmoral av företaget att stå bakom ett kulturpris som hyllar mänskliga rättigheter samtidigt som man flyttar produktionen till ett låglöneland med lönedumpning som följd. Mänskliga rättigheter handlar i allra högsta grad om att kunna ha ett bra arbete. I stället sätter Cloetta vinst framför människor.

Kulturpriset blir därför ett spel för gallerierna när företaget genom sitt agerande visar att man sätter mänskliga rättigheter långt ner på dagordningen.

Läkerolarbetarnas har under våren visat genom sin kamp att fabriken är lönsam och Gävleborna har med all tydlighet visar att Läkerol hör hemma i Gävle. Om Cloetta verkligen vill engagera sig för människovärdet har man ett gyllene tillfälle nu.

Stoppa lönedumpningen och lämna fabrikerna i fred!

Marcus Zingmark

Natalia Mascayano

Jonas Ryberg

Jonas Wallberg

Föreningen Läkerolarbetarnas vänner

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons