Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagkirurgi behövs både i Gävle och Sandviken

Behovet av dagkirurgi är växande, anser Vänsterpartiet i landstinget

Annons

Nu på onsdag 20/2 kommer den politiska majoriteten i landstinget troligen att föreslå en nedläggning av dagkirurgin i Sandviken.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet föreslår en centralisering av dagkirurgiska ingrepp till Gävle sjukhus och att verksamheten läggs ner i Sandviken. Vänsterpartiet är av en annan uppfattning!

Vänsterpartiet är tveksamt till att den dagkirurgiska verksamhet som idag bedrivs både i Gävle och Sandviken kan upprätthållas med en nybyggnation av endast fem operationssalar i Gävle. Tar man dessutom hänsyn till att allt fler ingrepp åtgärdas dagkirurgiskt utan att kräva slutenvård i samband med ingreppet är satsningen i Gävle alldeles otillräcklig.

Att lokalerna i Sandviken på endast ett par år gick från att vara fullt ändamålsenliga 2009 till att bli helt utdömda 2012 känns minst sagt märkligt. Men Vänsterpartiet är berett att diskutera nödvändiga investeringar för att garantera bra lokaler för verksamheten i Sandviken.

Trots att processen som föregått uppförandet av operationshuset i Gävle har varit både lång och omfattande har det inte funnits någon diskussion att operationshuset skulle inhysa Sandvikens dagkirurgi.

Inte ens när huset började byggas och man erkände att det fanns ett plan fyra på bygget som (citat:) man inte riktigt visste vad det skulle användas till, nämndes dagkirurgin i Sandviken som tänkbar hyresgäst. Att majoriteten på ett så raffinerat sätt mörkat en strategi som gått ut på att lägga ner dagkirurgin i Sandviken anser vi vara ohederligt!

Vänsterpartiet förordar därför att dagkirurgiverksamheten i Sandviken blir kvar samtidigt som skapandet av dagkirurgi i nya operationshuset i Gävle fullföljs. Vi anser att behovet av dagkirurgi är växande och vi behöver båda verksamheterna för att möta framtida behov.

Alf Norberg

Oppositionsråd landstinget

Håkan Svensson

Ledamot landstinget

Mikael Rosén

Oppositionsråd Sandviken

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons