Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagkirurgin fungerar bra i Sandviken

”Patienten i centrum” – betyder det att alla ska till Gävle? Det frågar oppositionen i Landstinget Gävleborg

Annons

Som svar på vår debattartikel i GD om dagkirurgin i Sandviken den 6/12 av oppositionsföreträdarna i Sandviken, skriver Carl-Ewert Ohlsson, C och Marie Frestadius, S, den 18/9 att personalen har varit delaktiga från början och att de har haft alla möjligheter att påverka utformningen.

Detta stämmer inte med den bild vi har fått när vi har varit ute och träffat personalen. De har ställts inför två alternativ, flytta till Gävle eller stäng avdelningen! När man ställs inför dessa ultimatum är det inte svårt att förstå att man föredrar flytt till Gävle. När man ser till kostnaderna så blir det 30 miljoner kronor dyrare att flytta till Gävle än att utveckla dagkirurgin i Sandviken.

Vi i Samverkan Gävleborg arbetar aktivt med att hålla nere kostnaderna inom landstinget samt att bevara avdelningar som fungerar bra, därför ska dagkirurgin i Sandviken vara kvar och utvecklas.

Personalen, som trivs i Sandviken, gör ett fantastiskt arbete. Tyvärr har de väldigt lite att säga till om och det är beklagligt. Landstingsledningen saknar en genomtänkt plan för hur sjukhusverksamheten i Gävleborg ska se ut. Det saknas en ordentlig lokalförsörjningsplan, dialogen med personalen, som borde fungera som en kunskapsbank saknas eller är tillrättalagd.

Utvecklingen av sjukvården i länet sker som alltid utan struktur och eftertanke. Hus rivs, avdelningar flyttas för att några år senare flyttas tillbaka och hus byggs utan noggrann analys av våra patienters och medarbetares faktiska behov. Om det är någonting som skapar oro bland våra medborgare, som Marie Frestadius hävdar, så är det majoritetens brist på kontroll och struktur.

Ska patienten vara i centrum måste vi ha en dialog med både patienten och våra medarbetare. Enligt de uppgifter som vi har fått anser både patienter och personal på dagkirurgin i Sandviken att vården fungerar väldigt bra. Detta kommer inte att vara en självklarhet om avdelningen ska in på Gävle sjukhus. Konsekvensen av att klämma in dagkirurgin på Gävle sjukhus blir att den effektivitet som präglar verksamheten i Sandviken försvinner.

Carl-Ewert Ohlsson anser sig vara trygg med den långa process som personalen haft. Det stämmer inte att processen för personalen varit lång. Personalen drogs in i arbetet i slutfasen för att skapa legitimitet för nedläggningen. Däremot har landstingsledningens projektering för det nya operationsblocket på Gävle sjukhus där dagkirurgins nedläggning i Sandviken ingick i konceptet, varit lång. I de första planerna för operationsblocket fanns en ny dagkirurgisk enhet som försvann under mystiska omständigheter men som helt plötsligt är tillbaka.

Carl-Ewert Ohlsson avslutar med att Hans Olsson, M, Nils-Gunnar Kempe, FP, och Leif Jönsson, KD, har synliggjort tre ansikten för ordet patetisk. Vi beklagar att Ohlsson tycker att det är okey med personliga påhopp på politiker.

Patrik Stenvard, M

Agneta Wagner, M

Carina Östansjö, FP

Stig Zettlin, SVP

Ingemar Kalén, KD

Samverkan Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons