Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att utveckla psoriasisvården i länet

Den 29 oktober är det Internationella Psoriasisdagen och då uppmärksammar vi de 125 miljoner människor runt om i världen som lever med denna allvarliga kroniska systemsjukdom.

Annons

Psoriasis har länge setts som en enbart hudsjukdom, men sjukdomen har visat sig vara mer omfattande än så. Idag vet vi att psoriasis är en systemsjukdom och att det kan finnas kopplingar mellan psoriasis och ledbesvär, mag- och tarmbesvär samt hjärt- och kärlsjukdomar. 
Vi måste få upp psoriasis på agendan för att psoriasissjukas situation ska tas på allvar, så att vi får tillgång till den vård och behandling som är avgörande för psoriasispatienter. Inom sjukvården lever uppfattningen om att psoriasis är en kosmetisk sjukdom kvar i skrämmande hög omfattning. Det innebär att psoriasispatienter i primärvården ofta inte får det omhändertagande de borde enligt den senaste kunskapen om sjukdomen. Den komplexa bilden av psoriasis som systemsjukdom ställer nya krav på såväl beslutsfattare som hela vård- och omsorgskedjan. Om psoriasissjuka ska få bästa möjliga vård anpassat efter den enskildes behov, så behövs samverkan inom vården. Vi blir aldrig helt friska, men med en fungerande hälso- och sjukvårdspolitik kan vi leva ett gott och aktivt liv. Att satsa på rättvis vård och behandling för psoriasissjuka är en bra ekonomisk investering för landstinget. Tyvärr görs det besparingar i många landsting och vi ser flera avsteg från Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer.
Det är dags att ta krafttag för att utveckla psoriasisvården och som patientföreträdare bidrar jag gärna till denna utveckling. För oss psoriasissjuka är vårdbehovet livslångt, men investerar vi tillsammans i en bra psoriasisvård och ger rätt vård i rätt tid, så kommer det att minska utanförskapet, antalet sjukskrivningar och belastningen på vårdkedjans övriga delar. Kunskapen om psoriasis och dess roll som systemsjukdom måste öka i hela vård- och omsorgskedjan. Vård och behandling måste få högre kvalitet och de påtagliga skillnaderna mellan olika landsting måste raderas.

Helena Sundberg
Järbo
Länsordförande Psoriasisförbundet i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons