Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för en polisinspektion

Annons

Uppenbarligen klarar inte polisen att på egen hand effektivisera sig, skriver Per-Åke Fredriksson, FP

Rikspolisstyrelsen har på begäran från dagstidningen Dagens Nyheter tagit fram statistik på andelen personuppklarade brott (det vill säga andelen av anmälda brott som ledde till att en gärningsman greps och åtalades) under 2011. Av denna statistik framkommer att andelen personuppklarade brott var 16 procent av de anmälda brotten. 2010 var denna siffra 17 procent – således har det skett en minskning.

Detta kan tyckas vara inte så anmärkningsvärt, men innan regeringen gjorde sin stora satsning på polismyndigheten och ökade dess budget med 25 procent var andelen personuppklarade brott också 17 procent. Med andra ord trots flera nya miljarder kronor från skattebetalarna har polisen inte klarat av att fånga in fler bovar. Detta är minst sagt oacceptabelt.

Värst är det när det gäller stölder och inbrott. Där blir endast 2,5 procent av de anmälda brotten personuppklarade. Personer som bryter sig in i andra människors hem och tar det de vill ha kan känna sig tämligen säkra på att de kan göra det igen och igen och igen utan att polisen hindrar dem. Är det rimligt?

Regering och riksdag måste agera mot polisens bristande förmåga att fånga bovar. Det handlar inte om hårdare tag och strängare straff, utan det handlar om att se till att polisen gör det den ska och griper den som begår brott mot sina medmänniskor.

För att säkerställa att skolan ger eleverna den utbildning som regering och riksdag kräver införde regeringen Skolinspektionen. Är det en polisinspektion som måste till för att säkerställa att polisen klarar upp fler brott? Uppenbarligen klarar i alla fall inte polisen av att på egen hand effektivisera sig. Hade man haft den förmågan så hade fler nya miljarder i budgeten medfört fler inbrottstjuvar bakom lås och bom istället för rotandes i medborgarnas hem.

Per-Åke Fredriksson

Oppositionsråd, FP

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons