Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för staten att kliva in i skolan

Vilka resurser som satsas på elever får inte baseras på var eleven råkar bo, skriver Stig Mörtman, Folkpartiet.

Annons

I dagarna fick en elev och dennes föräldrar rätt mot Piteå kommun när det gäller att kommunen skurit ner elevens stöd när skolan skulle spara pengar, ett stöd som eleven, föräldrarna och skolan var överens om. Elevens föräldrar överklagade och har nu fått rätt av myndigheten Skolväsendets överklagandenämnd.

Det aktualiserar behovet av att ha en statlig huvudman i stället för den nuvarande situationen med kommunala huvudmän. Det ska inte vara så att de resurser som satsas på en elev tillåts variera beroende på var eleven råkar bo utan borde helt baseras på de behov eleven har.

Det borde vara självklart att bostadsorten inte ska spela någon roll för vilken kvalitet på utbildningen eller stöd man kan förvänta sig. Det borde också vara självklart att ett betyg motsvarar samma kunskapskrav oavsett var i Sverige man bor. Olika rapporter visar dock att stödet till elever varierar mycket mellan kommuner och att betygskraven är olika, ibland även inom samma kommun.

Att ha staten som huvudman och med en statlig finansiering av skolan skulle ge möjligheter som är avgörande för att säkra rätten till ekonomisk likvärdighet och en likvärdig utbildning. En statlig finansiering av skolan kan också göra att resurser på ett rättvist sätt kan reserveras för barn med särskilda behov över hela Sverige så att de får likvärdiga möjligheter oavsett var de bor.

Stig Mörtman

Folkpartiet Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons