Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får betalt för att jag jobbar åt dem

Annons

Att hitta en lagomt meningslös sysselsättning är svårt, skriver Marcus Elensky, Gävle, apropå Fas 3

Den så kallade Fas 3 för långtidsarbetslösa har diskuterats livligt den senaste tiden. Riksdagen har just beslutat att uppmana regeringen att ändra reglerna så att inga fler skrivs in i Fas 3.

Jag är själv inskriven i Fas 3 och därmed långtidssysselsatt. Hittar jag inget vanligt arbete kommer jag för resten av mitt liv, fram till ålderspensionen, att vara inom Fas 3.

Jag slits mellan känslor. Å ena sidan tycker jag Fas 3 är bra eftersom det får långtidsarbetslösa ut i någon form av arbete, vilket jag tror är bra, och jag tycker dessutom att regeringen inte kan göra så mycket mer. Lyckas man inte få något jobb så är det ju så. Oavsett om vi kallar det Fas 3 eller beredskapsjobb eller vadsomhelst så är det sysselsättning för människor som inte hittar annan sysselsättning.

Å andra sidan så tänker jag att det här med Fas 3 verkligen är en livstidsdom. Mycket få i Fas 3 lyckas hitta vanliga jobb och samhället kräver, för att betala någon som helst ersättning, att du är på din Fas 3-sysselsättning. Oavsett om den är meningsfull för dig som individ eller för samhället.

Självklart finns det många fina ord som står skrivet att det ska vara meningsfullt och utveckla dig som individ och att det ska vara bra för samhället, och så vidare, men jag tror inte att många går på det längre. Fas 3 är sysselsättning för personer som inte kan få jobb – punkt slut.

I debatten om Fas 3 så har det främst tagits upp två invändningar. Den ena är att det tränger ut riktiga anställningar, det vill säga att företag anlitar Fas 3:are istället för att anställa. Den andra invändningen är att Fas 3-sysselsättningarna är totalt meningslösa.

Det där är ett dilemma som man alltid kommer att få brottas med. Är sysselsättningen inte meningslös så finns det ju någon som vill betala lön för det du gör. Att hitta vad som är en lagomt meningslös sysselsättning för att någon ska kunna vara sysselsatt med den resten av sitt yrkesverksamma liv är minst sagt svårt.

Det är två saker som jag inte tycker har kommit fram i debatten om Fas 3. Jag tycker att det är stötande att sysselsättningsgivaren får betalt för att jag jobbar där. För varje dag jag jobbar så får sysselsättningsgivaren 225 kronor. Det ska täcka kostnader för handledning med mera.

När man hamnat i Fas 3 och sysselsättningen går över i vardag och man sköter sin sysselsättning precis som vem som helst sköter sitt jobb så är det faktiskt en jobbig tanke att den som sysselsätter en får betalt för det. Inte bara gratis arbetskraft utan betald! Provocerande. Och jag fattar inte att staten betalar ut skattepengar på det här sättet.

Det andra som jag inte tycker har kommit fram i debatten är det här med jobbsökeriet. För att ta mig själv som exempel så jobbar jag 8 timmar + 1 timmes lunch och det finns ingen möjlighet att söka jobb under tiden. Jag vet att det finns fina texter om att den arbetslöse ska beredas möjlighet att söka jobb, bla bla, men i mitt fall så går det inte. Jag måste jobba och har ingen övrig tid som jag kan göra något annat.

Söndagskvällarna är min favorittid för att söka arbete. Jag måste redovisa sökta arbeten till Arbetsförmedlingen. Det är ett rimligt krav men jag kan inte riktigt förstå att jag mer eller mindre tvingas till att jobba heltid och sedan dessutom ska söka jobb på min fritid.

Arbetslös är ju inte direkt det ord jag tänker på direkt när jag tänker på mig själv. Jag jobbar ju massor. Att jag inte får någon tid till att söka jobb beror inte på att min sysselsättare skulle vara tvär utan jag är en del i verksamheten som måste vara på plats. Eventuell lösning skulle kunna vara att sätta in en till Fas 3:are men... ja, är det någon lösning?

Hur som helst så suger min sysselsättning tid och kraft från mitt arbetssökande och man kan fråga sig om min huvudsakliga roll är att vara arbetssökande eller sysselsatt. Den frågan tror jag inte jag är den ende Fas 3:aren som ställer sig.

Jag välkomnar den debatt som har uppstått nu å det senaste kring Fas 3. Det är en debatt som behövs.

Marcus Elensky

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons