Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vi sträcker ut en hand och kommer jobba för att fler ska få en värdig sista stund i livet

Vård i livets slutskede, palliativ vård, är ett område med högsta prioritet inom sjukvården. Ändå finns i dag inte tillräckligt många alternativ i Gävleborg för de olika behoven, skriver Patrik Stenvard och Anders Jansson, M.

Annons
Patrik Stenvard, M.

Korttidsenheten, med palliativ inriktning, som finns på Gävle Strand i Gävle är långt ifrån vad den borde vara och långt ifrån vad som utlovades. Såväl personal, anhöriga som Gävle kommun vittnar om stora brister och att patientsäkerheten är hotad.

Personalen gör ett fantastiskt jobb utifrån de förutsättningar de har och anhöriga hör av sig till oss med synpunkter på vad som kan förbättras. Detta är en fråga som verkligen berör och den berör många.

Vi moderater har längre drivit frågan om värdig vård i livet slutskede och ett värdigt slut på livet. Det är inte en upplyftande fråga eller något gemene man talar om men det är en oerhört viktigt fråga och som tidigare nämnt, ett område med högsta prioritet inom sjukvården. Det torde inte finnas någon politisk konflikt här utan vi tror att oavsett politisk hemvist så kan alla skriva under på detta.

De alternativ som i dag finns för vård i livets slutskede, som exempelvis på boende eller i hemmet, passar inte alla. Det finns en lucka för de med andra behov. Vi moderater ser till individen och anser att alla ska få välja hur de tillbringar sin sista stund i livet. Därför behövs ytterligare alternativ.

Vår ambition är ett Hospice som erbjuder lugn och ro den sista stunden i livet. Föreställ er att de som är för sjuka för att kliva upp ur sängen kan blicka upp på himlen genom glastak, öppna ett fönster för att känna brisen och lyssna till fågelkvitter.

Där finns också all den spetskompetens och behörighet som behövs på plats för att ge smärt- och ångestdämpande dygnet runt. Där finns plats och utrymme för anhöriga att spendera tid med sina nära och kära och där finns tillgång till kurator.

Detta är ingen utopi utan finns på platser runt om i Sverige. Vi anser att det ska bli verklighet även här i Gävleborg. Vi kommer använda de verktyg som finns till vårt förfogande.

Vi kommer lyfta detta i så väl Gävle kommun som i Region Gävleborg, här måste myndigheterna och de olika politiska partierna inse att det krävs samarbete. Vi sträcker ut en hand och kommer jobba för att fler ska få en värdig sista stund i livet.

Patrik Stenvard, M

regionråd i opposition

Anders Jansson, M

kommunfullmäktigeledamot Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons