Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokrati främst

Annons

Skulle världen verkligen ha varit bättre med Saddam Hussein kvar som härskare över Irak?

Det är svårt att se andra anledningar än glömska för att kunna dra den slutsatsen, om man inte faktiskt tycker att en järnhård diktatur kan vara att föredra framför en instabil demokrati.

Ett ordspråk säger att det bästa inte får bli det godas fiende. Omvänt kan man säga att det dåliga inte får bli det ondas vän.

Den irakiska vardagen präglas i dag – delvis – av oberäkneliga och oförutsedda våldsdåd. Men det är inte regimen som står för våldet, utan diverse milisgrupper.

På Saddam Husseins tid var våldet stabilt, kom endast från ett håll (Saddams) och kunde förutses både vad gäller orsak och grad. Den som yttrade ett kommatecken av regimkritik fängslades, torterades och inte sällan avrättades.

Chanserna till att yttrandefrihet och folkstyre skulle kunna växa fram under Saddams styre var obefintliga. I dag finns de – trots allt.

Det är givetvis fullt förståeligt att vi svenskar är stolta över att vår landsman Hans Blix åtnjuter en betydande internationell respektabilitet, men det innebär inte att hans ställningstaganden aldrig kan ifrågasättas. Självklart ligger det i farans riktning att en diktator av Husseins typ, som obekymrat gasar ihjäl samtliga invånare i en hel by, och som öppet hotar att göra liknande med ett helt land (Israel), umgås med frestelsen att skaffa massförstörelsevapen.

Skillnaden mellan dagens Iran och Saddam Husseins Irak är små. Samma förtryck, samma ambition att bli den islamiska världens överhöghet, samma hatretorik mot Israel, samma risk för ambition att skaffa massförstörelsevapen – därför också tecken på att så faktiskt också sker.

Krig och våldsanvändning är det ju ingen humanistiskt sinnad människa som gillar, men därför händer det också lätt att ord som fred blir så populära att de används även för att täcka sådant som egentligen handlar om undfallenhet och bristande civilkurage.

Diktaturer kommer alltid att försäkra sig om att ha god tillgång på våldsmedel, våld och hot om våld är en absolut förutsättning för att vidmakthålla diktatur.

Diktaturer är definitionsmässigt en krigförande part; alltid gentemot den egna befolkningen, men ofta även i form av ett potentiellt hot mot omvärlden.

David Nyström

Ledarskribent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons