Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns skäl att ogilla USA

Annons

Det är osmakligt att festligheter bryter ut på gatan när USA dödar en gammal, obeväpnad man i en hämndaktion, skriver Sergio de Brito, Forsbacka

Bin Laden var ond, hans agerande var ont och hans målsättningar var onda. Inte tu tal om den saken, så låt inte någon missuppfattning om min åsikt om detta råda och försvåra en mera givande debatt.

David Nyströms ledarkrönika i söndags börjar med en beskrivning av förutsättningarna för det som ska målas upp: ”Säg att Sverige var ett land som kompromisslöst stod upp för goda ideal – låt säga fred …” och några rader in i artikeln inser läsaren att detta är en författarens egen syn på USA:s position i världen.

Det är förvånande att en journalist, låt vara i en liten stad i fredliga Sverige, kan ha en så världsfrånvänd syn på USA:s kompromisslöshet för goda ideal. Ska en representant för den fria pressen verkligen vara så naiv, måste man inte ta hänsyn till fakta innan man låter sig dras med i denna smaklösa flaggviftande?

Ska bara svenskar, långt ifrån själva problemet, visa solidaritet? Varför då, i så fall? Menar författaren istället att vi ska efterfråga detta av alla de folk vars diktaturer stötts av USA i decennier: Egypten, Saudiarabien, Syrien, Brasilien, Chile, El Salvador, Nicaragua och så vidare, i oändlighet.

Ska vi begära samma förståelse för amerikanernas glädje av mödrarna till alla de irakiska barn som dör på grund av föroreningarna i de bomber USA använde i sina anfall?

Eller be återstående av de armeniska kristna som sett USA stoppa sina egna folkvaldas resolution om att betrakta den turkiska arméns systematiska dödande av hundratusentals män, kvinnor och barn, under första världskriget som folkmord (stoppat för att inte försvåra Natos samarbete med Turkiet)?

Kompromisslöst stod upp för goda ideal … Pyttsan! Säg detta till alla som dödats av USA i fredens, den egna säkerhetens och det egna intresses namn.

Vi ska visa USA solidaritet, såsom vi – världen – gjorde efter 11:e september. Men det får inte vara då festligheter utbryter på gatan då USA lyckas med en hämndaktion och dödar en gammal, obeväpnad man (må vara en ond sådan) i ett annat land! Det är, och förblir, fel och osmakligt och värdigt bara förakt!

Börja efterfråga svar istället för att bara ge röst åt enkla förklaringar: Varför lyckas Bin Laden samla massor med anhängare, Varför lyckades han uppehålla sig i Pakistan – varför var inte alla villiga att snabbt leverera honom till USA?

Varför måste USA använda vapenmakt i sina relationer med Mellanöstern och varför är USA så hatat i hela den regionen, såsom den varit i Afrika och Latinamerika? Är det verkligen för att de hatar våra demokratier? Vilka demokratier känner de till då? Egyptens? Saudi Arabiens? Israels?

Det är de obefintliga frågorna och de enkla svar om kriget mot terrorismen som har lett till att världen accepterar Guantánamo, att Sverige lämnar fångar, utan rättegång, till maskerade män i USA:s tjänst och att GD nu tycker att det inte var det fel att skicka in attackhelikoptrar in till ett annat land för att döda en fiende.

Om Nyström gillar analogier så väl: hur skulle Sverige reagera om helikoptrarna hade flugit in över Gävle för att slå ut Geronimo i ett hus i Valbo? Hade GD då också efterfrågat solidaritet? Det tror jag inte!

Sergio de Brito

Forsbacka

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons