Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det känns så tomt utan Läkerolfabriken

Jag lyfter min hatt med Livsklubbens styrelse och säger tack till alla som stöttat oss, skriver Wellington Ikuobase, ordförande för Livsmedelsarbetarfacket på Läkerol

Annons

I fredags den 15:e juni fick vi på Läkerolfabriken det formella beslutet att vår fabrik ska läggas ned. Vi har nu förstått att Cloettas bolagsstyrelse inte bryr sig om oss.

Vi är trots allt nöjda med vår insats eftersom vi gjorde allt som fanns i vår makt att försöka rädda vår fabrik. Det känns så tomt och framtiden är så oviss.

Jag kan nu säga att en av Gävles äldsta fabriker och Gävles stolthet går nu i graven, bara på grund av girigheten. Till alla ni som har hjälpt oss med namnunderskrifter, stöttat oss genom Facebook, på Stortorget, manifesterat, demonstrerat, debatterat, haft seminarier, med mera – jag lyfter min hatt med Livsklubbens styrelse och säger tack!

Vi kommer aldrig att glömma stödet och hoppet ni gav oss. Ni fanns där när andra redan från start tyckte det var bortkastad tid och att det redan var kört. Ni grät med oss, ni tänkte på oss, ni skrev till oss och hjälpte oss att komma ihåg att vi inte var ensamma i kampen. Allt det ni gjorde uppskattar vi oerhört.

Kamrater, just nu är det väldigt tufft. Vi kommer även i fortsättningen behöva er hjälp. Det första steget nu är att Cloetta ska ta sitt ansvar och se till att alla medarbetare får möjlighet att komma till nästa jobb eller vad de nu vill göra. Vi måste komma ihåg att hos oss i fabriken har en del av våra kamrater jobbat i minst 35 år med lojalitet, och vi har gjort Cloetta rikare.

Vi tycker att de ska ta sitt ansvar när vi väl kommer dit. Jag vill uppmana er alla att förstå att Läkerol fabriken inte kommer att bli den sista som läggs ner. Jag tror att många företag runt om i landet kommer att flyttas så länge villkoren i andra länder är sämre än vad vi har här i Sverige.

Jag vet att så länge ingen gör någonting åt detta att en lönsam fabrik kan flyttas och att landet inte har något att säga till om, så kommer de att göra det. Så länge det finns EU bidrag att hämta kommer de att utnyttja detta.

Alla vi fackligt förtroendevalda, arbetarrörelsen löntagare, politiker, nu måste vi ta kampen mot alla dessa orättvisor som råder i vårt samhälle. Mina vänner om vi inte fixar till de problemen nu kommer det att bli försent.

Vii måste kunna beskriva det samhälle som vi vill leva i. Ett samhälle med sammanhållning, solidaritet, enighet och gemenskap som ger styrka. Arbetarrörelsen har byggt ett land utifrån mångas erfarenhet, utifrån många människors vilja att bidra och utifrån många människors drömmar om en bättre framtid.

Wellington Ikuobase

Ordförande, Livsklubbens

Ordförande, LO-facken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons