Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det surrar kring myggen

Annons

Myggbekämparna får bekämpa även myndigheterna, skriver Carl-Ewert Ohlsson, C

Myggen gnuggar nog antennerna nu när det blivit en liten översvämning och värmen kommer. Just nu råder en uppenbar risk för en begränsad kläckning av Aedes sticticus. Hur det hela avlöper kommer att visa sig under de närmaste dagarna. Det är mycket svårt att avgöra hur många som kommer att flyga omkring i området och orsaka kaos om tre veckor.

Bekämpning kan rimligtvis inte utföras då det måste genomföras ett omöjligt och dyrt uppföljningsprogram för att få utföra flygbaserad bekämpning.

Dessutom saknas uppenbarligen ekonomi för att flyga. Till följd av detta så saknas väl även ekonomi för personal. Som i sin förlängning skulle betyda uppsägning av de anställda. Med oöverblickbara konsekvenser.

Det är definitivt inte bara mygg som flyger över Nedre Dalälven, definitivt inte bara vatten som rinner där. Utan området har också drabbats av beslut att införa ett villkor som inte är genomförbart.

Folket i området och de som arbetar med bekämpningsuppdraget har uppenbart tappat lite av förtroendet för departementet på grund av detta illa underbyggda beslut som urskiljningslöst drabbar såväl barn som vuxna. I sin förlängning skulle det kunna tolkas som en dold agenda då det faktiskt skulle kunna ses som ett medvetet försök att avfolka bygden.

Beslutsfattare i såväl kommuner, som inom länsstyrelse, regionförbund och stat borde känna ett gemensamt ansvar för att klara situationen på bästa sätt. Att ständigt behöva älta budgetfrågor sätter inte fokus på problemen. Detta tar kraft från uppdraget.

Bekämpningen borde få resurser upp till viss nivå per år. År då vi slipper bekämpa skall givetvis inga nya medel tillföras, om nivån i ekonomin är säkerställd. Jag upplever att Gävleborgs landshövding förstår situationen men att även hon börjar bli lite irriterad, vilket inte ökar möjligheten till en bra lösning.

Återigen är myggbekämparna i ett mycket jobbigt läge och slåss på flera fronter samtidigt. I nuläget handlar det bland annat om att både driva mål i mark- och miljödomstolen som förbereda bekämpning – även om den inte kan genomföras. Det är svårt att planera med en trolig framförhållning till veckan efter midsommar.

Jag är mycket imponerad av att de som har bekämpningsuppdraget, liksom befolkningen i de aktuella områdena, trots allt orkar visa en så enorm kämpaglöd. Beslutsfattare som retirerar från sina uppdrag gör knappast situationen enklare.

Carl-Ewert Ohlsson, C

Årsunda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons