Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det svenska fredsryktet förstörs

Svensk vapenexport till diktaturer bidrar till att upprätthålla förtryck och legitimera regimerna, skriver Anna Ek och Petra Tötterman Andorff.

Annons

Sverige är en internationell förkämpe för nedrustning, demokrati och mänskliga rättigheter. Men Sveriges anseende förlorar i trovärdighet när vi samtidigt exporterar vapen till förtryckande regimer.

Det är ett tragiskt faktum att Sverige är det land i världen som säljer flest vapen räknat per person. Årligen beviljas export av krigsmateriel till över 60 länder, varav flera är diktaturer och grova människorättskränkare. Det finns ingen garanti för att de vapen vi säljer inte kommer att riktas mot människor som står upp för demokratiska värden.

Svensk vapenexport till diktaturer bidrar till att upprätthålla förtryck och legitimera regimerna. Det borde vara en självklarhet att inte beväpna stater som fängslar, torterar och avrättar människor som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter.

På internationella fredsdagen överlämnar vi därför ett upprop med över 13 000 namnunderskrifter till regeringen med krav på att vapenexporten till diktaturer måste stoppas. Sveriges utrikespolitik måste ta avstamp i fred, demokrati och mänskliga rättigheter.

Anna Ek

Ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Petra Tötterman Andorff

Generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons