Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var facket som bildade S-partiet

/

Ett problem som vi ser och har upplevt är att Socialdemokraterna, både inom och utom partiet, ses som ett parti för de som har vissa yrken, skriver sju fackligt engagerade socialdemokrater i Gävle

Annons

Socialdemokratiska partiets framtid är ett år efter senaste valförlusten viktig att diskutera. En av de frågor som vi, några unga socialdemokrater från Gävle, funderar på är hur välkomna människor känner sig till Sveriges socialdemokratiska arbetareparti.

Ett problem som vi ser och har upplevt är att Socialdemokraterna, både inom och utom partiet, ses som ett parti för de som har vissa yrken. Detta skrämmer bort många av dem som delar våra grundvärderingar och gör att de inte känner sig välkomna in i verksamheten och utformandet av politiken.

Partiet bildades av den tidiga fackföreningsrörelsen, av alla de som hade vedervärdiga förhållanden på sitt arbete. Efter många decenniers hårt arbete från fackförbunden och lagstiftarna har vi en situation där arbetstagare kollektivt samarbetar för våra rättigheter till en lön att leva på, pension och en trygg arbetsplats.

Fortfarande finns dock många förbättringar att göra. Den sittande regeringen jobbar hårt på att försämra än mer genom att motarbeta Lagen om anställningsskydd, krossa A-kassan och minska arbetsmiljöarbetet.

Vi vet vilka som är de stora vinnarna på deras politik. Det är inte vi arbetstagare även om retoriken är utformad för att vi ska tro att det är vår enda chans. Detta är en av grundpelarna i vårt parti, rätten till god arbetsmarknad där arbetstagarna liksom skyldigheter har rättigheter. Det ska vi alltid stå upp för.

En annan grundpelare är solidaritet och rättvisa. Att slå vakt om alla människors lika värde. En sådan självklar sak är män och kvinnors lika möjligheter, där vi har långt kvar. Det är en fråga som tyvärr har låg status i vårt parti.

En viktig framtidsfråga handlar om hur vi ska bemöta rasismen, där vi ibland även i de egna leden hör åsikter som vi inte anser hör hemma i ett parti som alltid ska stå upp för det lika människovärdet.

Vi ser ett annat samhälle än för några decennier sedan, där också fler än metallarbetande män behöver uppmärksammas. Vi ser till exempel att kvinnor som jobbar inom handeln har en mycket mer utsatt, ekonomisk situation med otrygga anställningar och ofrivilliga deltider. Vi ser att arbetsgivare diskriminerar människor med osvenska namn. Vi ser att ensamstående mammor har sämre ekonomi än ensamstående pappor, enbart på grund av sitt kön.

Vi är inte intresserade av att sätta grupper emot varandra, vi är bara tillräckligt öppna för att se de förändringar som skett i samhället – och att vi måste ha styrka och mod för att utifrån det fortsätta att bygga ett samhälle som är bra för oss alla.

Enligt forskning gynnar ett samhälle med små klyftor alla som lever i det. Även de som har förmånen att ha det allra bäst ställt. Detta är verkligen värt att tänka på i tider där vi ser egoismen breda ut sig.

Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen har jobbat med frihetskampen i över hundra år, ständigt med sikte på målet att alla ska kunna bli det de drömmer om. Men fortfarande finns tendenserna kvar, att den som inte blir vid sin läst, inte hör till partiet på riktigt.

Vi är ytterst tacksamma över det slit som hittills lagts ner för att forma ett mer jämlikt samhälle. Vi är glada över att tack vare det ha fått möjlighet att studera och ta sikte på det vi vill göra. Vi hoppas att ni som gick före är precis lika glada för oss och det vi gör som vi är för allt ni har gjort för Sverige och för oss.

Vi vill fortsätta arbetet för ett jämlikt Sverige där människor får många möjligheter. Vi önskar att alla som ännu inte tagit steget in i Socialdemokraterna ska göra det. Utan att känna att man tillhör fel typ av yrke eller har fel bakgrund.

Det som förenar oss medlemmar i det socialdemokratiska partiet är visionen om att ett ännu bättre samhälle för alla är fullt möjligt!

Sergio Manzanares

Medlem i ST

Ellinor Eriksson

Medlem i Psykologförbundet

Daniel Olsson

Medlem i Lärarförbundet

Roberth Krantz

Medlem i Vision

Elin Lundgren

Medlem i Ledarna

Lars Öberg

Medlem i SKTF

Eva Älander

Medlem i Lärarförbundet

S, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons