Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dialog receptet förett bra företagsklimat

God kontakt och dialog mellan företagarna och politikerna i Gävleborg är viktig, anser en rad företrädare för Folkpartiet i länet

Annons

Folkpartiet liberalerna i Gävleborgs län har under hösten beretts tillfälle framföra synpunkter på förslag till Näringslivspolitiskt program för Gävleborg.

Vi anser att det är viktigt att det i programmet tydligt framgår hur viktig kontakten mellan företagarna och politikerna i vårt län är. En god kontakt leder till ett bättre företagsklimat.

Det finns många exempel på detta när man tittar på framgångsrika företagarkommuner runt om i Sverige. Vi föreslår i vårt remissvar med anledning av detta förändringar och tillägg i texten till det Näringslivspolitiska programmet.

Vi framför bland annat att lokala aspekter och tillämpningar ofta avgörande för företagens bedömningar av klimatet och förutsättningarna, särskilt för ett aktivt entreprenörskapstänkande och nyföretagande.

I att förbättra företagsklimatet berörs ett stort antal processer.

I kommunerna krävs att företagare och anställda samarbetar med politiker, myndigheter, skola, media och andra aktörer. Detta förutsätter en bred och djup förståelse i samhället för innebörden och vikten av ett gott företagsklimat.

Det finns en rad konkreta exempel på vad en kommun kan göra för att förbättra företagsklimatet. Här är några exempel vi vill lyfta in i programmet:

– Se till att kommunpolitiker och kommuntjänstemän träffar företagare i deras vardagsmiljö.

– Ta bort onödiga regler och förenkla de som upplevs som krångliga. - Inrätta en kontaktpunkt för företagens kontakter med kommunen.

– Förkorta handläggningstider för kommunala tillstånd. - Förbättra samverkan mellan skolan och företagarna.

– Lägg ut kommunal verksamhet på entreprenad.

Möjlighet att som medborgare få välja omsorg och service utifrån sina egna behov ges genom Lagen om valfrihetssystem (LOV). LOV medför ökad konkurrens som inte bara påverkar priset utan även leder till bättre tillgänglighet, vård och service. Utöver detta så stimuleras ökat kvinnligt företagande genom LOV då kommunal verksamhet läggs ut på entreprenad inom exempelvis äldreomsorgen.

Vi för därför också fram att det är viktigt att samtliga kommuner i Gävleborg arbetar aktivt med utvecklingen av LOV.

Hans Backman, Hofors

Carina Östansjö, Bollnäs

Per-Åke Fredriksson, Gävle

Felicia Liu, Sandviken

John-Olof Hermanson, Gävle

Larry Tribble, Söderhamn

Bo Strömbäck, Ockelbo

Lars Sjögren, Hudiksvall

Bojan Petrovic, Hofors

Folkpartiet Liberalerna, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons