Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ditt liv som kyckling

/
  • Djurens Rätt kräver att kycklingarna ska få vistas ute, nolltolerans mot att kycklingar dör under transport och inga snabbväxande kycklingraser.

Du är väldigt intelligent, social och nyfiken. Hade du varit fri hade du tillbringat dagarna med att sandbada, söka föda och vila i träden och du hade levt med din lilla familj.

Annons

Men så ser inte ditt liv ut. Du ses inte som en kännande individ med intressen, som har rätt till ett bra liv eller ett liv överhuvudtaget, du finns bara till för att bli mat.

Dina ben är deformerade och du har hjärtsvikt. Du är bara fem veckor gammal och väger närmare två kilo. I det vilda hade du vägt knappt ett kilo som fullvuxen. På bara fem veckor har du växt från en liten dunboll till en stor broiler. Människorna har skapat kycklingar som ska växa så snabbt som möjligt för att sedan slaktas vid 5-6 veckors ålder. Du är en av de kycklingarna.

Dina ben orkar inte bära den tunga kroppen och musklerna växer så snabbt att din kropp inte hinner med. Du lider. Inte bara på grund av din kropp utan även på grund av miljön du lever i. Du är instängd tillsammans med tiotusentals andra kycklingindivider. I det vilda lever dina förfäder i små flockar. Ingen sol finns att skymta, utan endast programmerade lampor. Det finns heller ingen möjlighet för dig att sandbada eller flyga upp i något träd. Du är fast, dömd till döden.

Dagen har kommit, då du ska transporteras till slakteriet. Du är 6 veckor gammal och din tid har kommit. Du fångas in och packas i en transportbur med andra kycklingar. Så tätt att du inte kan röra dig. Transporten tär på dig, du stressas och lider. Många av de andra kycklingarna dör på vägen.

Efter många timmars resande är transportbilen framme vid slakteriet. Dina ben värker. Någon tar tag i dig och hänger dig upp och ner i krokar.

Benen värker ännu mer och framför dig ser du ett vattenbad. Det är ett elektriskt vattenbad som ska bedöva sig innan du halshuggs. Ditt liv som kyckling är snart över. Du blev bara 6 veckor och ditt liv var en plåga.

Detta är verkligheten för kycklingindividerna i Sverige och det innebär ett enormt lidande. Men detta lidande kan få ett slut. Djurens Rätt har just nu en kampanj där dessa krav ställs: Utevistelse för kycklingar, nolltolerans mot att kycklingar dör under transport och inga snabbväxande kycklingraser. Du kan hjälpa till! Men framförallt, ät inte kyckling!

Ida Einegard

Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons