Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elallergins existens erkänd

Svensk press förnekar ihärdigt problem som tas på största allvar i Europa, skriver Mariann Hillström, Gävle, apropå GD:s ledarstick den 29/11.

Annons

Drevet går – nu är det landets elöverkänsliga som är måltavlan.

Elöverkänslighet är ett godkänt funktionshinder och Elöverkänsligas Förbund är medlem i HSO, Handikappades samarbetsorganisation. Enligt Socialstyrelsen är 36 000 personer svårt elöverkänsliga i Sverige (Miljöhälsorapport 2009). Nordiska ministerrådet klassade år 2000 elöverkänslighet som en av de vanligaste symtombaserade arbetsmiljöskadorna i Norden.

EU:s miljöbyrå EEA uppmanar år 2000 till brådskande åtgärder för att minska exponeringen från trådlös teknik.

Europaparlamentets resolution från den 4 september 2008 – Halvtidsöversyn av den europeiska handlingsplanen för miljö och hälsa: Parlamentet är allvarligt oroat med anledning av Bio-initiative-rapporten som omfattar mer än 1 500 undersökningar som i sammanfattning visar att det finns hälsoriskier med strålning från trådlös teknik.

EU-kommissionens seminarium 11-12/2 2009: Kommissionens direktör Andrzej Rys vill se hur hjälp kan ges till de allt fler elöverkänsliga.

Europaparlamentets resolution den 2 april 2009 – om hälsoproblem i samband med elektroniska fält Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att ge de som lider av elöverkänslighet tillräckligt skydd och lika möjligheter. Resolutionen antogs med 599 röster mot 22.

Europarådet med 47 medlemsstater skriver i ny resolution: Medlemsstaterna bör ta hänsyn till elöverkänsliga.

WHO har i sommar klassat mobiltelefoner som – möjligt cancerframkallande – i samma grupp som bly, DDT och avgaser.

Är Sverige och svensk media isolerade från Europa och övriga världen? Sker ingen omvärldsbevakning? Var finns den granskning som media framhåller är deras uppgift? Varför har pressen tagit som uppgift att ytterligare försvåra för en redan hårt drabbad grupp funktionshindrade?

Mariann Hillström, Gävle

Svar:

I medicinvetenskapen skiljer man på symptom och diagnoser. Läkare arbetar med att på vetenskaplig grund fastställa vad patientens symptom beror på.

Mariann Hillström undrar varför någon vill försvåra för en funktionshindrad grupp, men svaret skyldiga blir i stället Elöverkänsligas Förbund.

I blindtest efter blindtest har det varit omöjligt att bevisa att elallergikers symptom beror på strålning. Diagnosen saknar evidens och kan därför inte behandlas.

Det är det som skiljer elallergi från exempelvis matallergi – att man inte kunna finna någon direkt orsak till symptomen.

På sjukhus har inte patienter rätt att ställa sina egna diagnoser, och inte heller att bestämma vad deras symptom beror på. På den punkten får de som kallar sig elallergiker samma behandling som alla andra.

I fallet med Mora kommun handlar det därför inte om att sparka på någon, utan om att kommunala tjänstemän bör ta hjälp av medicinsk expertis innan de fattar kostsamma beslut med skattebetalarnas pengar.

Ivar Arpi, Ledarskribent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons