Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En effektivare kyrka

Annons

Det är bra att slå samman de två församlingarna Sandviken och Årsunda-Österfärnebo för att kunna effektivisera administrationen, skriver kyrkofullmäktiges båda ordföranden.

Till påsk liksom till andra högtider hittar många kyrkobesökare till oss i SvenskaKyrkan. Traditioner som består! Kyrkliga handlingar som dop, konfirmation, bröllop och begravningar är och har alltid varit välbesökta.

Kyrkans verksamheter står öppen för alla. Barngrupper, juniorgrupper, körer, sorgegrupper, enskilda samtal med diakon eller präst. Kulturellt är kyrkans musikliv välbesökt och omtalat. Naturligtvis finns det kostnader runt detta som våra anställdas löner. Det här betalas till allra största delen med just kyrkoavgiften.

Att sammanslagningar av församlingar sker betyder möjligheter till förändringar. Det är något som sker i hela vårt samhälle. Effektivisering behöver inte vara av ondo. Uppgifter som sköts inom administrationen kan med samarbete ske över församlingsgränser. Nu ska ett nytt pastorat bildas, vilket naturligtvis betyder att vi står inför såväl svårigheter som möjligheter. Det är upp till oss att utveckla möjligheterna för att kunna möta morgondagen än starkare.

Avsikten med bildande av ett pastorat, med de två församlingarna Sandviken och Årsunda-Österfärnebo, är att spara och samordna resurser. Resurser som minskar framledes betyder att kyrkans verksamhet måste bli än effektivare.

De två församlingarna med gemensam centralort bidrar till att sammanslagningen känns mycket naturlig. När kyrkofullmäktige i de olika församlingarna röstat om samarbetet har Sandvikens Församling redovisat ett röstresultat där cirka hälften av ledamöterna var för sammanslagningen.

I fullmäktige Årsunda/Österfärnebo var 100 procent för!

För gott samarbete framöver – och för en varm gemenskap i påskhelgen!

Carl-Ewert Ohlsson

Maria-Liisa Jernberg

kyrkofullmäktiges ordförande i Årsunda/Österfärnebo respektive Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons