Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energidebatten är strutsmässig

Alla politiker, men i synnerhet MP, C och V borde i ärlighetens namn dra in årorna efter 50 års envetet plaskande i den svenska ankdammen till kolkraftens välsignelse, skriver Andrew Magnusson, Sandviken

Annons

Det finns områden i vårt samhälle som närmar sig ett kristillstånd, men som våra politiker väljer att koppla bort när problemen blir besvärliga. I sådana fall är strutspolitiken bra att ta till: snabbt ner med huvudet i sanden.

Antalet skyfallsliknande regnperioder ökar inte bara i Sverige. Nu går det knappast en dag utan rapporter om nya översvämningar, jordras och brustna fördämningar med ohygglig förstörelse och förlust av människoliv någonstans i världen.

Allt tyder på att luftföroreningarna är boven i dramat. I så fall är kedjan av katastrofer bara i sin början. I Sverige räknar man med att minst 18 orter inräknat Stockholm och Göteborg inte kan klarar översvämningar. I tillägg finns alla kraftverksdammar som bokstavligen hänger som damoklessvärd över våra huvuden.

Man behöver inte vara profet för att gissa att alla får sin beskärda del av eländet. Alla politiker, men i synnerhet MP, C och V borde i ärlighetens namn dra in årorna efter 50 års envetet plaskande i den svenska ankdammen, till kolkraftens välsignelse. Nu gäller det att hantera det scenario som ligger framför oss och som metrologer och forskare har varnat för i åratal.

Kärnkraften som kunde ha blivit en stolt period i Sveriges industriella historia har utvecklats till en politisk skandal. Det var tidigt klart att den svenska kärnkraftsatsningen på 60 talet var ett lyckosamt beslut. Idag har vi många bekräftelser på detta.

Politikerna underkänner dock det faktum att kärnkraften har varit en av Sveriges mest lyckade industrisatsningar någonsin, industriellt, ekonomiskt och miljömässigt. Att leverera nära på hälften av landets totala elenergibehov under en lång tidsperiod utan nämnvärda föroreningar är en prestation där de som deltog i detta förtjänar alla hedersbetyg.

Detta gäller i synnerhet med tanke på att kraftverken var den första generationen med en radikalt ny teknik. Livslängden beräknades till 25 år och verken har nu varit i operation den dubbla tiden, det vill säga i hela 50 år.

Det vore klädsamt om våra politiker officiellt med tacksamhet hade bekräftad denna unika prestation. Det vore också intressant om de kunde upplysa oss noviser hur många ton förorenande utsläpp som kärnkraften har besparat oss.

Men se det gör de nog inte. I stället fortsätter i princip densamma argumentationen som skräckslagna affärsmän och gruvägarna startade i sin kolreklam på 1960 talet. Att kränga mera kol är fortsatt en viktig målsättning i dessa miljöer. Det finns många flera skelett i politikernas skåp. Detta var bara två av dem.

Andrew Magnusson

Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons