Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fairtrade är ett viktigt verktyg

I en debattartikel den 13 november undrar Anna-Sofia Winroth och Tovan Thåst bland annat hur rättvist det egentligen är med Fairtrade?

Annons

Men argumenten de för fram och slutsatserna de drar visar på en okunskap om hur Fairtrade faktiskt fungerar.
Fairtrade delar helt artikelförfattarnas syn på problemen för kakaoodlare. Dålig ersättning, förekomst av barnarbete och svårigheter för bönder att handskas med effekterna av den globala uppvärmningen är vanligt förekommande problem inom den konventionella kakaoindustrin. Miljontals människor arbetar idag under bedrövliga förhållanden. Just därför finns Fairtrade som ett verktyg så att konsumenter och företag kan bidra till att odlare och anställda i utvecklingsländer själva får handlingskraft att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.
När en chokladprodukt är Fairtrade-märkt innebär det att all kakao för den produkten köps från Fairtrade-certifierade odlare som åtminstone har fått betalt utifrån vad som är en hållbar produktionskostnad och utöver det en premie för investeringar i verksamheten eller lokalsamhället. De producentorganisationer som har valt att certifierat sig enligt internationella Fairtrade-kriterier vittnar ofta om en ökad försäljning på en större marknad och till villkor som ger högre intäkter. Ofta investeras den ökade intäkten i bättre och effektivare produktionsmetoder, vilket är oumbärligt i långsiktigt arbete mot fattigdom.
Fairtrade arbetar genom sina kriterier även aktivt med att motverka förekomsten av barnarbete och diskriminering. Den ökade inkomsten ger möjlighet att låta barnen gå till skolan istället för att arbeta. Dessutom arbetar Fairtrade med att ge stöd till odlare för hantering av problemen som uppstår på grund av klimatförändringen till exempel genom trädplanteringsprojekt, utbyggnad av bevattningssystem och diversifiering.
Idag är cirka 1000 producentorganisationer med över 1,2 miljoner odlare och anställda Fairtrade-certifierade. Storleken på producentorganisationerna varierar stort – från nio medlemmar till över 70 000. Men över en tredjedel av odlarna tillhör små kooperativ som har mindre än 200 medlemmar och medlemmarna delar på certifieringsavgiften. I genomsnitt har en Fairtrade-certifierad kakaoodlare 3 hektar land. Odlare som vill certifiera sig kan få stöd med såväl finansiering som med uppföljningen. Att antalet certifierade odlare ökar kontinuerligt vittnar om att det är lönsamt för dem att vara certifierade.
Problemen inom kakaoindustrin är stora. Det är fortfarande en mycket liten del av kakaoproduktionen som är etiskt certifierad idag. Fairtrade är tydliga med att vi står inför stora utmaningar och jobbar ständigt för att förbättra oss. Fairtrade varken kan eller vill utge sig för att vara den enda lösningen på de problem som många västafrikanska och sydamerikanska kakaoodlare möter idag. Men den typen av ogrundad kritik som Winroth och Thåst ger uttryck för är knappast konstruktiv. Istället krävs nya djärva satsningar, kreativitet och samarbete mellan alla goda krafter. Beslutsfattare, företag, organisationer och konsumenterna har alla en mycket viktig roll att spela i kampen för att avskaffa förekomsten av barnarbete och få bättre förhållanden i kakaoindustrin.


Helena Markstedt
Generalsekreterare, Fairtrade Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons