Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen det viktigaste för barnen

Landstinget Gävleborgs så kallade Komet-utbildning som syftar till att minska konflikter inom familjer bör utökas, anser Kristdemokraterna i Gävle.

Annons

Barns och ungas trygghet och välmående är viktigt för ökad delaktighet och ansvar i vårt gemensamma samhälle. Ansvaret ligger på de vuxna som finns i barnets och ungas närhet. Det är föräldrar i första hand men också andra familjenära vuxna och även lärare som möter barn och unga dagligen.

En stor betydelse för trygga barn och unga är hållbara och fungerande familjer. Det viktigaste för individen, barn som vuxen, är att familjen fungerar, hur den än ser ut. Det handlar om ensamstående föräldrar, parrelation och särboende föräldrar. Barnen mår bäst när föräldrarna är sams, så långt som möjligt, och att de är närvarande och delaktiga i sina barns och ungas uppväxt och utveckling. Det finns så många vuxna i vår närhet som kan vara med och ge stöd och utbyte av erfarenheter och kunskap, både i civila samhället men också genom kommun och landsting.

Landstinget ger ett utbildningsprogram som heter Komet och riktar sig till föräldrar och lärare i länet. Den finns på Familjehälsan i länet som är stationerad i Gävle. Målet är att lära ut verktyg som leder till färre konflikter hemma och i skolan. Programmet bygger på att lära föräldrar och lärare att på bättre sätt kommunicera med barnet. Idén är att det är den vuxne som i första hand måste ändra sitt beteende för att minska problemen. En kurs i Komet ger både föräldrar och personal inom skolan verktyg som på sikt leder till en bättre relation mellan den vuxne och barnet.

Under tio veckor pågår utbildningen. Den har funnits inom landstinget sedan år 2010 och är mycket uppskattad av de familjer och lärare som deltagit. Bara efter några veckor in i utbildningen vittnar föräldrar och barn om att stora förändringar har skett i relationen förälder/barn, lärare/barn då konflikter har uteblivit genom verktyg som ges genom utbildningen. Det finns föräldrar som inte varit så positiv till att gå en föräldrautbildning men ändå påbörjat och då har Komet överträffat förväntningarna stort.

Komet riktar sig i dag till familjer som har specifika behov men det finns också andra utbildningar som riktar sig generellt till alla. Föräldrautbildningen ABC – Alla Barn i Centrum, erbjuder Botkyrka kommun till alla föräldrar. Den utbildningen sker i skolornas matsal med arrangerad barnpassning. Vi Kristdemokrater vill att Gävle kommun erbjuder ABC-utbildningar.

Vi kristdemokrater anser att stöd och feedback till ett stärkt föräldra- och vuxenansvar för barnets trygghet och välmående gynnar samhället inom många områden. Vi har i en motion till Landstinget och Gävle kommun bett om en kartläggning kring vilka föräldrautbildningar, föräldrastöd som finns i länet och i kommunen, i syfte att stärka relationen föräldrar och barn.

Vi ser fram emot en ökad bredd i arbetet för familjer i vår kommun, där, många gånger, enkla medel skapar stärkta relationer mellan föräldrar och barn, hur familjen än ser ut. Ensamstående föräldrar, parrelation eller särboende föräldrar.

Lili André

Oppositionsråd

Jan-Eric Andersson

Barn och ungdom

Elisabeth Bjurbo

Landstinget

Lennart Ahlenius

Omvårdnadsnämnden

Kristina Eriksson

Socialnämnden

Rosmari Holmgren

KD:s kvinnoförbund

Kristdemokraterna, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons