Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fas 3 leder inte till jobb

Regeringens enda medicin verkar vara skattesänkningar för de som redan jobbar, skriver Mona Persson

Annons

Arbetslösheten dröjer sig kvar trots att ekonomin går som tåget. Fortfarande är det också de långtidsarbetslösa som är det största bekymret.

Regeringens enda medicin verkar vara skattesänkningar för de som redan jobbar, lägre a-kassa för de som inte jobbar och den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin, fas 1, 2 och 3.

Hur detta skapar fler jobb är ett mysterium. Regeringens övergripande filosofi är att hungriga vargar jagar bäst. Alltså om vi bara ökar skillnaderna mellan de som jobbar och de som inte jobbar löser det sig. De arbetslösa måste få det sämre så att de skärper till sig och ordnar ett jobb. Men så ser ju verkligheten inte ut. Att vara arbetslös är inget självvalt, roligt tillstånd. Att göra det ännu värre för de arbetslösa skapar bara mer stress och oro som tar bort energi från att försöka hitta ett nytt jobb.

Jobb- och utvecklingsgarantin med den ökända fas 3 är inte heller någon lösning. I slutfasen ska de arbetslösa jobba hos arbetsgivare utan att få avtalsenliga löner och genomföra sysslor som annars inte skulle bli gjorda. Alltså inte riktiga arbetsuppgifter. Problemet är att de faktiskt inte får någon arbetserfarenhet då det inte jobbar på riktigt. Och i det fall oseriösa arbetsgivare låter de arbetslösa arbeta med riktiga arbetsuppgifter tränger de undan vanliga anställda. Oavsett så fungerar det inte.

Nu måste det bli ett omtag. Regeringen måste satsa på riktiga anställningar och riktiga utbildningar. Endast så kan de arbetslösa stärka sin kompetens och öka möjligheterna att få ett nytt jobb.

Mona Persson

Ordförande

Kommunal Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons