Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faxander har fel

Dagens utveckling sätter käppar i hjulen för Sandvik, skriver Andrew Magnusson, Sandviken.

Annons

Jag har just läst boken The Sandvik Journey och sitter med P.O. Erikssons och prosten Westbergs kommentarer i GD framför mig. Alltsammans utmärkta sakliga beskrivningar av det förgångna och dagens situation i Sandvik AB. Min slutsats efter att ha följt nyhetsflödet är att Faxander är på väg att ombilda Sandvik AB till en bankverksamhet.

Beslutet att styra företagets mångsidiga och komplicerade internationella verksamhet från Stockholm verkar inte rationellt underbyggt. Sannolikt ligger det andra motiv till grund för detta avgörande. Problemen kommer säkert som ett brev på posten.

Om någon påstår att han och ett antal hejdukar är bäst på att tolka framtidsutvecklingen inom en rad avancerade tekniska och ekonomiska områden, som de vet mycket lite om, så visar detta bara att de har fått verkligheten om bakfoten. Okunnigheten kommer att ställa till kontinuerliga problem och onödiga kostnader.

Detta är ingen gissning utan är en säker utveckling. Problematiken är alltför välbekant.

Hur som helst så har den senaste tidens turbulens skapat en rad nya infallsvinklar. Det som nu sker kanske inte är bara negativt, utan kan bli den inspirationskälla som behövs för att ta nya tag.

Varför inte verkligen omdana Sandvik AB? Vad Faxander har åstadkommit i detta avseende är bara att röra ihop något som redan finns tills en soppa som passar honom personligen.

En lösning kan vara att göra Sandvik AB till ett holdingbolag. Låt Faxander sitta kvar i Stockholm, men minska antalet kontorister och därmed kostnaderna. De olika verksamhetsgrenarna i Sandvik-koncernen förefaller vara så väldefinierade och i de flesta fall så ekonomiskt stabila att de stegvis kan bilda stommen till fyra eller fem helt fristående aktiebolag.

Bland det viktigaste är att kompetenta medarbetare i företaget får möjlighet att pröva sina vingar. Dagens utveckling sätter käppar i hjulen för mycket som är positivt.

Andrew Magnusson

Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons