Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att avskriva Furuviks skuld

Affären med Furuviksparken hade kunnat undvikas om Gävle kommun förfogat över bättre juridisk kompetens, skriver Torbjörn Edlund.

Annons

Förvaltningsrätten slår Gävle kommuns toppolitiker och dito tjänstemän på fingrarna genom att fastslå att det var fel att avskriva Furuviksparkens skuld på 6,5 miljoner.

Men det är inte bara sossarna som får stå där med lång näsa – de flesta av oppositionspolitikerna stödde också beslutet!

En av de senare har juridisk utbildning men hävdade ändå att beslutet var riktigt och röstade ja till avskrivandet. Hur står det till med de juridiska kunskaperna? Kommunallagen verkar inte vara någon favoritläsning bland Gävles politiker och tjänstemän!

I Gävle kommuns svar till Förvaltningsrätten skriver man att skulden avskrevs mot löfte att Parks & Resorts skulle investera i parken, bland annat nämns konserten med Tom Jones...

Man häpnar!

Hela den här affären hade förmodligen kunnat undvikas om Gävle kommun förfogat över bättre juridisk kompetens. Det är ju inte särskilt positivt för Gävle kommun att visa upp en så beklämmande brist på kunnande som i det här fallet. Eller var det ett försök att förbättra företagsklimatet i Gävle? Vill i så fall upplysa om att det finns ytterligare en 5 000–6 000 företag i Gävle som också skulle vilja ha ett kapitaltillskott...

Sen är ju frågan om det är Furuviksparkens nuvarande ägare som skall betala tillbaka pengarna.

Parks & Resorts borde ha köpt Furuviksparken med kunskap om skulden samt med en klausul om att de tidigare ägarna med Tom Widorsson i spetsen skulle ansvara för skulden.

Allt annat vore tjänstefel av dem som skötte köpet av Furuviksparken.

Men heder åt Lars Beckman, Niclas Bornegrim och Marina Alfredsson-Bror som överklagade beslutet.

Det kallas civilkurage och är en bristvara idag.

Torbjörn Edlund, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons