Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel om uppehållstillstånd

Sverige har ett medmänskligt ansvar att ge människor rätt att söka skydd när de utsätts för krig och förföljelse, skriver integrationsminister Erik Ullenhag i en replik på Peter Larssons debattartikel

Annons

Peter Larsson ger i GD 21/2, i en replik på min debattartikel den 3/1, felaktigt intrycket att Sverige beviljade över 100 000 uppehållstillstånd till flyktingar förra året. I själva verket handlar det om cirka 25 000 skyddsbehövande och deras anhöriga som fick uppehållstillstånd i fjol. Larsson antyder vidare att Sverige inte kan ta emot dessa.

Jag håller inte med. Sverige har ett medmänskligt ansvar att ge människor rätt att söka skydd när de utsätts för krig och förföljelse. Kärnan i flyktingpolitiken är att varje asylansökan ska prövas individuellt.

Vi har tagit emot betydligt fler flyktingar tidigare. Under åren som Balkankrigen pågick beviljades 147 000 personer uppehållstillstånd i Sverige. Ny statistik visar att det i stort sätt går bra för den gruppen i Sverige idag.

De flesta jobbar och deras barn lyckas i skolan. I dag är de som flydde från krigets Balkan en del av det som är Sverige och tiotusentals svenskar med bakgrund från Balkan bidrar varje dag till tillväxt och välfärd i Sverige.

Stora utmaningar kvarstår med integrationspolitiken. Vi lägger om mottagandet från ett bidragsfokus till ett jobbfokus.

Men att stänga dörren i ansiktet på dem som flyr krig och förtryck är inte förenligt med ett öppet och tolerant samhälle.

Erik Ullenhag

Integrationsminister, FP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons