Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feministiskt initiativ brinner för jämställdhet

Annons

Veronica Svärd, Kommunikationsansvarig Feministiskt initiativ, svarar Matilda Sundquist Boox, FP.

Under Almedalsveckan i Visby eldade Feministiskt initiativ upp 100 000 kronor, frivilligt donerade sparpengar av Tomas Mazetti och Per Eriksson som ville hjälpa oss att visa på hur ojämställda löner vi har i Sverige. En av dem som blivit upprörd är du, Matilda Sundquist Boox, FP.

Hon föreslår upprört i GD 18/7 att just Feministiskt initiativ borde ha använt sina pengar till att rädda livet på ”400 småflickor i ett fattigt land”. Men om jag vore Sundquist Boox skulle jag skämmas över att Folkpartiet varken lyft ett finger för jämställda löner eller för den delen själva skänkt sin valbudget till välgörenhet.

Feministiskt initiativ arbetar med politisk förändring och inte välgörenhet. Syftet med vår manifestation var att få upp frågan om de ojämställda lönerna på den politiska dagordningen efter över 30 års politisk tystnad och nonchalans. Lönegapet har varit konstant i över 30 år. Män får 70 miljarder mer än kvinnor varje år. 100 000 är samma summa som män får mer än kvinnor per minut, dygnet runt, i Sverige. Den absolut största delen av lönegapet består av skillnader mellan olika sektorer och yrken – trots likvärdiga krav på kunskaper, ansvar och ansträngning.

Många kvinnor, inte minst ensamstående mödrar, har svårt att överleva på den låga lön de får varje månad. Många tvingas att söka socialbidrag eller just välgörenhet. Det är dessa kvinnor vi brinner för. Det är deras situation som gör oss upprörda. Hade dessa kvinnor haft högre löner hade vi inte haft den nu istället växande fattigdomen bland kvinnor och barn. Folkpartiet, är tillsammans med övriga riksdagspartier, ansvariga för att många kvinnor är beroende av välgörenhet och bidrag idag.

Att det sticker i ögonen på människor att elda förstår vi, det var inget lätt beslut – men att väcka upprördhet och äntligen få en debatt kring lönefrågan var poängen. 100 000 till välgörenhet till några få räcker inte för att skapa den stora förändring Feministiskt initiativ vill åt, men det har räckt till för att få en debatt om en politisk reform som kan göra skillnad för många på sikt.

Feministiskt initiativ är det enda partiet som har en konkret lösning för att få jämställda löner. Vi vill inrätta en statlig jämställdhetsfond för att omfördela pengar mellan arbetsgivare och finansiera höjda löner i kvinnodominerade arbeten och sektorer. Jämställdhetsfonden ska finansieras genom en höjning med en halv procentenhet av arbetsgivaravgiften samtidigt som staten bidrar med samma summa. Om den politiska viljan finns, går det att förändra.

Men faktum är att du inte lyfter ett finger själv, varken för jämställda löner eller för att rädda några flickors liv ? trots att ditt eget parti har miljontals kronor som skulle kunna räcka längre. Det ligger uppenbarligen inte i Folkpartiets egna prioriteringar.

När riksdagspartierna bränner närmare 300 miljoner av skattebetalarnas pengar på PR, gratissprit och godis i valrörelsen så har Feministiskt initiativ bränt två mäns privata beskattade 100 000 för att lyfta en viktig politisk fråga. Vi valde att maximera effekten av den lilla summan i sammanhanget och aldrig tidigare har de ojämställda lönerna debatterats så mycket som nu. 100 000 hade inte ens räckt till en halvsidesannons i en kvällstidning. Det positiva genomslaget vi fick (borträknat det negativa som din artikel) motsvarade bara de första dagarna 5,3 miljoner kronor i reklamutrymme, enligt Dagens Media. Enbart i Sverige.

Nu är nyheten spridd över alla världsdelar. Genom internationella medier har hundratals miljoner människor har hört att det finns ett feministiskt initiativ i Sverige som arbetar för jämställda löner. Ojämställdheten är global. Kvinnor äger 1 % av världens tillgångar, tjänar 10 % av inkomsterna men utför 2/3 av allt arbete, så ämnet berör väldigt många.

Feministiskt initiativ kommer att fortsätta brinna för jämställda löner. Det är hög tid att fler i Sverige inser vidden av att kvinnor tillsammans går miste om 100 000 kronor i lön varje minut. Det är hög tid att väljarna får veta att det finns ett parti som tar lönediskriminering på allvar och som har ett konkret förslag till lösning.

Veronica Svärd,

Kommunikationsansvarig Feministiskt initiativ

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons