Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fientlig politik mot offentliga sektorn

Annons

LOV handlar om att överföra den offentliga makten till vinstdrivande företag, anser Xamuel Halfvars, Vänsterpartiet i Hofors

Inför valet 2010 ställdes frågan hur partierna i Hofors kommun ställde sig inför ett eventuellt införande av lagen om valfrihetssystem (LOV). Vänsterpartiet tog tydligt avstånd ifrån ett sådant införande då, liksom även Socialdemokraterna. Nu diskuterar Socialdemokraterna på allvar att införa LOV i kommunen.

Som skäl för att införa LOV anges att man vill spara pengar, något som är ett måste till följd av den fientliga politik som bedrivs mot den offentliga sektorn i vårt riksdagshus. De ekonomiska effekterna, om de nu överhuvudtaget inträffar, kommer först flera år efter ett införande av LOV.

LOV handlar inte om ett sätt att spara pengar, utan om att överföra den offentliga makten till vinstdrivande företag. Företag vars främsta skyldighet ligger hos sina aktieägare, snarare än hos sina uppdragsgivare, det vill säga folket. Det handlar alltså om en ideologisk fråga. En ideologi som förespråkas av den nyliberala högern.

När Socialdemokraterna i Hofors därför anger ekonomiska argument för att införa LOV har de alltså helt missuppfattat vad lagen innebär. Men om det vore valfrihet för brukarna som eftersträvades kunde inget vara enklare under nuvarande former. Allt handlar om vilja och engagemang. I Falun kan man exempelvis bestämma själv om man vill att städningen ska vänta i en vecka, det handlar om att göra organisationen mer flexibel, vilket inte är säkert blir resultatet av ett införande av LOV.

Känslan jag får är att Socialdemokraterna gett upp och mest känner sig uppgivna över situationen och därför försöker hitta ett sätt att skjuta ifrån sig problemen.

Ett införande av LOV skulle effektivt avskilja en stor del av kommunens verksamhet på privata aktörer och när problem uppstår i framtiden kan man sedan bekvämt sitta och peka finger, men samtidigt rycka på axlarna och hävda att man inte är ansvarig och inte har möjlighet att styra privata aktörer i dess näringsutövande.

Så kan man också välja att inte bedriva politik!

Xamuel Halfvars

Kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i

Hofors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons