Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler gävleborgare måste få full a-kassa

Bara var trettonde heltidsarbetande i Gävleborg kan i dag få full ersättning från a-kassan vid arbetslöshet, visar nya beräkningar från TCO.

Annons

Med TCO:s förslag till höjt inkomsttak skulle antalet heltidsarbetande i länet med rätt till maximal ersättning kunna öka från 7 000 till 45 500 personer.
Bland dem som arbetar heltid i dag och är anslutna till a-kassan är det bara var tionde som får ut full ersättning vid arbetslöshet, det vill säga 80 procent av den tidigare lönen. De flesta av TCO-förbundens medlemmar får bara behålla hälften av sin inkomst om de blir arbetslösa.
Den urholkade arbetslöshetsförsäkringen får allvarliga följder både för den enskilde och samhällsekonomin. Därför har TCO arbetat fram ett förslag till en ny arbetslöshetsförsäkring.
A-kassan måste ge en inkomsttrygghet. Så är det inte med dagens regler. Det så kallade inkomsttaket ligger på 18 700 kr i månaden och har inte höjts på tio år. Nivån på den svenska försäkringen är bland de lägsta i hela OECD-området. Sverige hamnar först på 24:e plats.
Hela 84 414 personer som jobbar heltid i Gävleborg tjänar i dag över taket och får nöja sig med maxersättningen på 14 960 kr i månaden före skatt om de blir arbetslösa. Om man, som TCO föreslår, ökar inkomsttaket till 27 500 kronor i månaden skulle ytterligare 38 560 heltidsarbetande i Gävleborg få rätt till full a-kassa och 80 procent av den tidigare lönen.
Den som investerat i utbildning och kompetens ska vid arbetslöshet inte tvingas att skaffa första bästa jobb för att klara hushållsekonomin. Det är ohållbart med tanke på vår kunskapsintensiva arbetsmarknad, där företag startas och läggs ned i rask takt och där det blir allt vanligare med kortare tider av arbetslöshet mellan jobben. I längden minskar det också produktiviteten och missgynnar samhällsekonomin eftersom fler hamnar på ”fel” jobb.
Arbetslöshetsförsäkringen borde bidra till att hålla uppe efterfrågan i ekonomin under perioder med hög arbetslöshet. Därför är det också orimligt att två av tre arbetslösa står helt utanför a-kassan och är hänvisade till egna besparingar, familjen eller socialbidrag.
Ju längre vi väntar med att reparera arbetslöshetsförsäkringen, desto dyrare blir det. Förutom att inkomsttaket höjs till 27 500 kronor i månaden, föreslår TCO att a-kasseavgiften sänks till 150 kronor i månaden och att samtliga som trätt in på arbetsmarknaden och söker nytt jobb får rätt till en grundersättning på lägst 320 kronor per dag.
Kommer riksdagsledamöterna från Gävleborg att engagera sig för att vi ska få en arbetslöshetsförsäkring som gör de anställda försäkrade i ordets verkliga mening?

Eva Nordmark, ordförande TCO
Hans Wahlbom, TCO Gävleborg
Lars-Erik Wall, TCO Gävleborg
Solange Nordh, TCO Norra Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons