Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytten kan stärka Sandviken

Sandviken har en tradition av dåligt företagsklimat, skriver Lotta Pettersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Gävleborg

Annons

Beskedet att Sandvik flyttar huvudkontoret till Stockholm har skakat om, inte bara i Sandviken utan i hela länet.

En anledning till flytten är att det är lättare att locka specialister från andra länder till Stockholm än till Sandviken. Och ett företag som Sandvik, som säljer sina produkter i ungefär 130 länder, överlever inte utan den spetskompetens som krävs för internationell konkurrenskraft. På så vis kan flytten av huvudkontoret bidra till att göra företaget starkare. Det vore bra för Sandviken där företaget betyder så mycket.

Sandviken är faktiskt en av få kommuner i Sverige där den största privata arbetsgivaren har fler anställda än kommunen. Att det finns många jobb i näringslivet är bra för en kommun. Samtidigt finns det risker för en kommun i att vara beroende av en stor arbetsgivare.

Vad Sandviken behöver är både ett starkt Sandvik och fler företag. Vägen till fler företag går via ett bra företagsklimat. Där har Sandviken åtskilligt att göra, precis som tyvärr nästan alla andra kommuner i länet.

På Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat placerade sig Sandviken i år på plats 250 av 290. Kommunen har dessvärre en tradition av dåligt företagsklimat. De senaste sex åren har Sandviken bara vid ett tillfälle placerat sig på rätt sida av 200-strecket.  Jämför vi enkätsvaren från Sandvikens företagare med svaren från företagare i andra kommuner finns en rad punkter där kommunen får dåliga betyg.

Det gäller bland annat kommunens service till företagen och konkurrens från kommunala verksamheter. Och det gäller inte minst tillgången på arbetskraft med relevant kompetens, en avgörande framtidsfaktor. Att företagen har svårt att hitta den kompetens de behöver är en varningssignal som kommunen måste ta på allvar.

Tyvärr är Sandviken långt ifrån den enda kommunen i Gästrikland där företagsklimatet behöver bli bättre. Bara Ockelbo kom med knapp marginal bland de hundra bästa.

Det är hög tid för kommunpolitiker i både Sandviken och hela Gävleborg att förbättra företagsklimatet. Lyssna till företagen. De vet vad som måste göras.

Lotta Petterson,

Regionchef Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons