Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokusera på länsstyrelsens uppgifter

Gör som Ulrica Messing gjorde när hon var näringsminister och lägg inte alla myndigheter på en och samma plats, anser Socialdemokraterna i Gävleborg.

Annons

Det är olyckligt att när Mats Sjöstrands utredning om statens regionala förvaltning äntligen blir färdig så hamnar medias och en del konservativa partipolitikers fokus omedelbart på antalet länsstyrelser som föreslås samt var dessa bör vara placerade. 

Det borde vara av större intresse att titta på vad det är de nya länsstyrelserna ska ansvara för och hur staten genom sina myndigheter på bästa sätt kan underlätta och samarbeta med kommuner och landsting. 

I dagens statliga organisation vet vi att det finns uppenbara problem både vad gäller resurser och samordning. 

Landstinget i Gävleborg har lämnat in en ansökan om att få bilda en regionkommun och eftersom regeringen nyligen beviljade Jönköpings ansökan är sannolikheten stor att även Region Gävleborg kommer att finnas på plats 2015.

Vi tror att en framtida regionkommun kan bli en starkare tillväxtmotor för vårt län än dagens splittrade organisation på regionnivå. Men det förutsätter samtidigt att gränsdragningen mellan länsstyrelse och region blir tydlig, att de olika statliga myndigheterna som Trafikverket, Polisen, Arbetsmiljöverket, Skolinspektionen med flera blir bättre samorganiserade och att arbetsförmedling och försäkringskassa blir betydligt mer regionaliserade. 

Nu när utredningen är färdig borde vi koncentrera oss på att diskutera på vilket sätt kan staten bäst kan styra och hur vi som lokalt ansvariga vill bli styrda. 

Vi socialdemokrater är inga förespråkare av en stark koncentrering av myndigheter. När Ulrica Messing, S, var näringsminister med ansvar för regional utvecklingspolitik arbetade hon för att flytta myndigheter från Stockholm och ut i olika delar av landet. På samma sätt tror vi det är en styrka för en region om inte alla myndigheter förläggs på en och samma plats utan fördelas mellan regionens olika städer.

Syftet med den nya regionala förvaltningen är vad vi förstår att utan att tillföras stora nya resurser ändå kunna få ut ett bättre arbete. Då krävs en effektivisering av både resurser och kompetenser, men även en bra kunskap om hela den region man är satt att styra över.

Detta gäller inte bara politiker utan även statliga myndighetsutövare. 

Yoomi Renström

Ordförande, Gävleborgs S-partidistrikt

Sven-Åke Toresen

Ordförande, Regionför-bundet Gävleborg

Eva Tjernström

Landstingsstyrelsens ordförande

Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons