Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För mycket växthusgaser

Utsläppen av växthusgaser måste minska drastiskt, kräver Svenska Naturskyddsföreningens ordförande Svante Axelsson.

Annons

De globala utsläppen av växthusgasen koldioxid ökade rekordsnabbt under 2010, med sex procent. Sveriges samlade utsläpp ökade samma år med 11 procent, och överträffade samtliga år sedan 2006. Vi vet ännu inte hur mycket utsläppen ökade i Gävleborg, men under 2009 uppgick till dessa till 6,5 ton fördelat per länsinvånare. Det är alltför mycket. På sikt måste utsläppen minska till nära noll.

Åtta av tio svenskar, 82 procent, ser klimatförändringen som ett allvarligt framtida hot mot mänskligheten, enligt en Sifoundersökning beställd av Stiftelsen Vår Tids Utmaningar. Samtidigt anser 76 procent att de politiska besluten i världen är otillräckliga för att avvärja risken för klimatkatastrofer.

Det är bra att svenskarna inser detta. Den stora bristvaran är ett tydligt ledarskap, både internationellt och i Sverige. Efter klimatförhandlingarnas sammanbrott i Köpenhamn 2009 har statsminister Fredrik Reinfeldt abdikerat.

Nu nämner Fredrik Reinfeldt knappt ordet klimat. I hans senaste regeringsförklaring, som ironiskt nog hade temat ansvar, nämndes klimatfrågan pliktskyldigast bara i tre korta meningar. Ändå är klimatkrisen mycket större nu än för några år sedan. Medan vi väntar på att Fredrik Reinfeldt ska höja ambitionen i klimatarbetet, måste vi agera själva.

Företag och kommuner i Gävleborg kan spara pengar på att energienergieffektivisera och minska användningen av fossil energi. För kommunernas del kan besparingarna användas för vård, skola och omsorg eller för att sänka kommunalskatten.

Men vi kan också agera som privatpersoner. Om man tar hänsyn till konsumtionens klimatpåverkan är utsläppen i Sverige omkring nio ton per invånare, men våra utsläpp varierar kraftigt beroende på hur vi lever.

– Utsläppen uppgår till cirka 2,5 ton per person om man bor i flerbostadshus, cyklar eller åker kollektivt, inte har egen bil, njuter av semestern utan flygresor samt äter mycket vegetarisk mat och bara lite kött.

– Utsläppen kan uppgå till mer än 20 ton per person om man bor i villa, har två bilar i hushållet, genomför två längre flygresor per år och har en hög köttkonsumtion.

Om vi ska undvika omfattande klimatkatastrofer krävs ledarskap och stora investeringar för att genomföra en ny industriell och grön revolution.

Det viktigaste Sverige kan göra för att påverka de fortsatta internationella förhandlingarna är att visa att det är en ekonomisk vinst – inte en börda – att snabbt minska utsläppen av växthusgaser. Låt det bli Sveriges budskap till världen under 2012.

Svante Axelsson

Generalsekreterare

Svenska naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons