Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördelar med upphandling

Annons

Det finns stora möjligheter för Hofors inom personlig assistans, skriver Harald Wessman

Nyligen rapporterades att Hofors kommun riskerar ett underskott 2011 och att den stora anledningen till detta är ökade kostnader för LSS. Många kommuner går idag back på sin verksamhet kring personlig assistans och allt fler väljer därför att lägga ut den på entreprenad eller att upphandla enligt lagen om valfrihet.

Upphandling av personlig assistans är ett kvalitetssäkert sätt att spara pengar för en kommun. Försäkringskassan/kommunen beviljar den assistentberättigade ett visst antal timmar och dessa har kunden rätt till oavsett vem som är utförare.

Det finns flera fördelar med att upphandla den personliga assistansverksamheten. Vi vill gärna lyfta fram tre: För kommunerna handlar det om kostnadskontroll. För kunderna så innebär det större möjligheter till ett bättre liv. Det tredje perspektivet handlar om att renodla kommunens uppdrag som kvalitetsgranskare. Det kan tyckas konstigt om kommunen både driver verksamheten och samtidigt ska granska den.

Vi lever allt längre och att andelen äldre i befolkningen ökar. Redan idag är det fler i Sverige som inte arbetar än som arbetar. Att upphandla verksamheten inom personlig assistans är ett bra sätt för kommuner att få bättre kontroll på ekonomin och att investera för framtiden.

Harald Wessman

VD Assistansia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons