Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnyelsebar energi till stor del ett skämt

Annons

Kärnkraftsmotståndarna har i decennier omöjliggort en förnyelse, utveckling och nybyggnation av kärnkraften, skriver Andrew Magnusson, Sandviken

För väl 100 år sedan konstaterade en politiker att Patentverket borde läggas ner. Motiveringen var att myndigheten inte behövdes längre då allt som kunde uppfinnas redan hade uppfunnits.

Idag skrattar vi lite överlägset och konstaterar att detta var riktigt dumt sagt. Och ändå är vi fångna i ett nät av påståenden som i sin verklighetsanknytning inte skiljer sig mycket från patentexpertens förslag för 100 år sedan.

Människornas åsikter är en produkt av utbildning, erfarenhet och en rad andra faktorer i vår dagliga miljö. Till det senare hör den påverkan som modern PR och olika massmedier kontinuerligt matar oss med. Ibland leder detta till positiva, i andra fall vilseledande eller rent destruktiva slutsatser.

Frågan är: kommer  beslut vi idag fattar i till exempel kärnkraftsfrågan att bedömas som kloka och genomtänkta av framtidens människor eller betraktas som ett resultat av okunnighet och en envis propaganda? Är det rentav berättigat att jämföra kärnkraftmotståndarnas påståenden med patentexpertens uppfattning om framtiden?

I Sverige har vi redan sedan länge fattat beslut om att kärnkraften skall avvecklas och ersättas av såkallad förnybar energi. Kravet att så skulle ske framfördes mycket aggressivt av kärnkraftsmotståndarna  efter Harrisburg 1979 och Tjernobyl 1986. Vid denna tidpunkt var erfarenheterna med kärnkraft så gott som obefintliga. Kärnkraftens män hade inte så mycket att sätta mot med.

Idag, cirka 30 år senare är situationen annorlunda. Vi har nu en icke obetydlig positiv erfarenhet av kärnkraftens användning. Besluten om nerläggning står dock kvar och får

inte rubbas. Konsekvenserna av detta kan nu avläsas.

I Sverige finns ett tiotal 40-50 år gamla kraftaggregat som körs allt vad remmar och tyg kan hålla. Verken byggdes för en beräknad livstid av 25 år.

Stilleståndstiderna ökar av naturliga skäl från år till år. Kärnkraftens motståndare reparerar och plottrar av hjärtans lust samtidigt som man använder varje tillfälle att deklarera att snart kommer nog den stora smällen. Det har de tjatat om i 50 år nu.Till slut får de nog rätt. Sannolikt tvår de sina händer om något försvagat gammalt verk kollapsar. Detta är samma människor har i decennier med sina beslut har omöjliggort en förnyelse, utveckling och nybyggnation.

Den såkallade förnyelsebara energin förefaller till stora delar vara ett skämt. Det dyker kontinuerligt upp nya aktörer som påstår att nu sannerligen vet man exakt lösningen på kraftproblematiken. Monologen har pågått i ett halvt sekel i stort sätt oförändrat och är efter denna långa tid knappast trovärdig.

Mycket prat och ingen verkstad . Kärnkraftsverken å andra sidan har år in och år ut  levererat cirka hälften av Sveriges använda elkraft utan större åhävor.

Det finns faktiskt människor i det här landet som tror på en fortsatt teknisk och ekonomisk utvekling inom alla områden, också för kraftförsöjningen och kärnkraften. Det är nästan otroligt efter de duvningar kunskapsbranchen har genomgått.

Tyvärr är dock inte patentexpertens förutsägelser om framtiden helt orealistisk om man skall tro kärnkraftsmotståndarna. Det är verkligen bedrövligt.

Andrew Magnusson

Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons