Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolan är en viktig förberedelse

En bra förskola och skola väger tungt för familjer som väljer bostadsort, skriver Jonas Larsson i en kommenterar till GD:s ledare 19/12.

Annons

För elfte året i rad rankar Lärarförbundet Sveriges kommuner i sin roll som arbetsgivare för skolorna. Det gör vi för att sätta ljuset på vad som behöver göras för att skapa en skola med hög kvalitet och som är likvärdig för alla elever.

Den bristande likvärdigheten i skolan är en av Sveriges största utmaningar. Det får aldrig spela roll om man bor i Vellinge eller i Gävle eller går i en skola i ena eller andra delen av kommunen. Föräldrar ska kunna känna sig trygga med att barnen får den bästa utbildningen oavsett var de bor.

Det viktigaste kommuner kan göra för att skapa en likvärdig skola för alla elever är att styra resurserna utifrån varje elevs behov. Rätt resurs till rätt elev på rätt plats bör gälla för alla skolhuvudmän.

Kriterierna i rankningen sträcker sig från fritidshem, förskola upp till högskola. Ledarskribenten Ida Thulin ifrågasätter i sin ledare i GD den 19/12 kriteriet som handlar om andel barn i förskola.

För oss i Lärarförbundet är förskolan en naturlig del av skolan. Forskning visar att förskolan förbereder barnen på grundskolan och ger dem en smidig övergång med hjälp av den speciella pedagogik som används. Om många barn i en kommun missar förskolan bidrar detta till olikvärdigheten i skolSverige. Därför är detta ett viktigt mått på hur bra en skolkommun är.

En bra förskola och skola väger tungt för familjer som väljer bostadsort och för företag som vill etablera sig i en kommun. Bästa skolkommunrankingen har blivit ett verktyg för kommunerna att locka dessa målgrupper.

Nu är det viktigt att alla Sveriges kommuner inser att resursstyrning spelar stor roll för hur framgångsrik skolan blir. Lyckas man styra resurserna på rätt sätt kan lärare få mer tid att vara just lärare, stötta och coacha varandra. På så sätt skapar vi en skola i världsklass i alla kommuner i Sverige.

Jonas Larsson

Sekreterare i Lärarförbundet, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons