Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP kommer aldrig att släppa skolfrågan

Vi liberaler värnar särskilt människors sociala rörlighet och vi brukar säga att klassresan börjar i klassrummet. Men möjligheten att göra en klassresa måste tillfalla alla.

Annons

Sverige har svikit tusentals elever som inte fått det stöd de haft rätt till. Som utan förväntningar att prestera tvingats acceptera det sociala arvet som ett fullbordat faktum. Den svenska skolan förmår inte bryta de orättvisor barn föds till.
Därför fortsätter Folkpartiet att lägga kraft på reformer som fokuserar på kunskap. Detta är en av de viktigaste liberala åtgärderna inför framtiden. Kunskap ger människor makt över sina liv, den möjliggör klassresor och öppnar nya möjligheter för människor.
Folkpartiet har tillsammans med Alliansregeringen börjat reformera skolan och den högre utbildningen. Vi har vi infört ett nytt betygssystem, tidigare betyg, ny lärarutbildning, ny gymnasieskola, tydliga kunskapskrav och fler nationella prov. Dessa reformer är nödvändiga om Sverige ska fortsätta vara en av de framstående utbildningsnationerna som kan konkurrera om morgondagens jobb.
Många sluter upp kring våra reformer men en del är otåliga för att resultaten låter vänta på sig. Därför är det viktigt att påminna om att förändringar tar tid. Landets alla sjätteklassare fick sina allra första betyg för två månader sen. Flera av de andra tunga reformerna som vi hittills påbörjat sjösattes bara för något eller ett par år sedan. Det synbara resultatet kommer att dröja. Men vägen Folkpartiet pekar ut är en väg som leder till att människor får mer makt över sin egen situation.
Årligen utexamineras 350 000 ingenjörer och naturvetare i Indien - det är tre gånger så många personer som det föds i Sverige på ett år. I Kina finns 2300 universitet. Konkurrensen är hård och vi behöver rusta Sverige för att lyckas. Vi står inför stora utmaningar.
Folkpartiet vill fortsätta att reformera den svenska skolan. Betyg bör ges från årskurs fyra. Med tidigare betyg får elever som halkar efter i skolan möjlighet att få stöd och hjälp i tid. Fokus på språk bör öka, vi anser att kinesiska bör finnas som ett valbart alternativ av moderna språk, jämställt med tyska, franska och spanska. Alla elever ska också ges grundläggande IT-kunskap.

Det viktigaste yrket i skolan har lärarna. De är kärnan förmedlande av kunskap. Sverige behöver fler lärare och bättre lärare. Därför har också många av förändringarna på skolans område berört läraryrket. Ny lärarutbildning, lärarlegitimation, fortbildningen lärarlyftet, lektorstjänster och nu senast fler karriärtjänster för lärare och ökade insatser för höjda lärarlöner. Framtidens ingenjörer, läkare och uppfinnare är beroende av dagens lärare. Lärarna måste få vara lärare - inte vara byråkrater. Den svenska lärarkåren måste frigöras från en del av administrativa uppgifter.
Vi i Folkpartiet beskylls ofta för att tjata för mycket om skolan. Men kunskap är en liberal kärnfråga, det backar vi aldrig från. Genom ett likvärdigt utbildningssystem får människor förutsättningar att nå sin fulla potential. Utan kunskap inga klassresor.

Nina Larsson, Partisekreterare
Per-Åke Fredriksson, Oppositionsråd, Gävle
Folkpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons