Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidensenergi är förnybar

Annons

Martina Krüger,

Greenpeace, ger replik på Patrick Moores artikel om varför han som miljövän vill satsa på kärnkraften.

Patrick Moore skriver i en debattartikel i Gefle Dagblad att han hade fel om kärnkraftens negativa miljöpåverkan. Han skriver att kärnkraftsreaktorerna egentligen är nödvändiga och pålitliga.

Även om Patrick Moore nu har ändrat uppfattning så har kärnkraften inte förändrats. Den har inte blivit bättre och säkrare. Den är inte heller nödvändig och pålitlig. Sanningen är att vi fortfarande är långt från att lösa problemen med till exempel miljöförstöringen från uranbrytning. Fortfarande har vi ingen lösning för det livsfarliga radioaktiva kärnbränslet. Fortfarande har ingen lyckats visa hur kärnkraften ska lösa klimatproblemen.

Man behöver bara se till Finland för att inse att kärnkraften inte kan infria de vackra löften som ges av kärnkraftslobbyn. Under byggandet av den nya reaktorn vid Olkiluoto förvandlades drömmen om billig kärnkraft snabbt till en mardröm med kraftiga förseningar, en övertrasserad budget i miljardklassen och tusentals uppmärksammade kvalitetsfel och säkerhetsbrister.

Bygget av reaktorn vid Olkiluoto beräknas nu att landa på över 50 miljarder kronor, nära 20 miljarder kronor mer än de ursprungliga beräkningarna. Den höga summan omfattar inte ens de ytterligare 24 miljarder kronor som beställaren TVO nu kräver av leverantören Areva i skadestånd för förseningen.

Kärnkraften är samtidigt långt från att leverera säker energi. Fakta talar för sig själv. Forsmarks reaktor 3 var avstängd i mer än två månader förra året på grund av en bruten styrstav och sprickbildning i flera andra. Även i Oskarshamns reaktor nummer 3 upptäcktes sprickbildning på styrstavarna vilket ledde till ett långvarigt avbrott.

”En sann miljövän har sin lojalitet till miljön och mänsklighetens framtid, inte till en organisation eller gamla dogmer”. Så förklarar Patrick Moore sin plötsligt förändrade attityd till framtidens energi. Det han inte säger är att hans lönekuvert nu levereras av kärnkraftsindustrin. Det är förstås inget fel med det, men Patrick Moore borde vara öppen med att han går kärnkraftsindustrins ärenden och inte på något sätt talar för miljörörelsen.

Greenpeace lojalitet är till miljön och mänskligheten. Skillnaden mellan Patrick Moore och Greenpeace, en organisation han påstår sig ha varit med och grundat, är att vi har lagt fram konkreta förslag på hur världen kan ställa om till ett hållbart energisystem. Vårt energiscenario visar att det går att ställa om till förnybara energikällor och smart grön teknologi som skapar jobb. Både i Sverige, Europa och resten av världen.

Med en konsekvent politik kan vi inte bara undvika nya dyra reaktorbyggen, utan även avveckla de befintliga. Den gröna tekniken är redo att ta över. Det går om vi vill.

talesperson

för energi-

och klimatfrågor,

Greenpeace

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons